28 Ιουλίου 2022

[στο Δίκαστρο (Κορινθιακή Οινόη), 26.07.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το Δίκαστρο, το αρχαίο φρούριο τής Κορινθιακής Οινόης, το οποίο βρίσκεται κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή Μεγάλη Ντουσκιά, των Γερανείων Ορέων, ενώ δεσπόζει των χωριών Σχίνος και Αγ. Σωτήρα και φυσικά τού δρόμου / περάσματος που οδηγούσε από την Πελοπόννησο στην Αττική, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σχετικά πρόσφατα [προτού την κατασκευή τής πρώτης Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου (της παλιάς όπως λέγεται) που διέσχιζε την Κακιά Σκάλα.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε (έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimpapia που ακολουθεί)...


















..., περί τα 5,2 χλμ. (Χ 2 με την επιστροφή), έγινε σε έναν βατό δασικό χωματόδρομο, μες σε ένα παρθένο πευκοδάσος...


















..., από το σημείο που ξεκινά, από τον επαρχιακό δρόμο Περαχώρα – Πίσια – Σχίνος – Αλεποχώρι, λίγες δεκάδες μέτρα μετά την παλιά κατασκήνωση, ανατολικά τού χωριού Πίσια, μέχρι το χώρο τού αρχαίου φρουρίου Δίκαστρο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χώρος τού αρχαίου φρουρίου ήτανε στο όριο τής καταστροφικής φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από οικόπεδο στο Σχίνο, την 21η Μάη 2021, και τελικά κατάκαψε πάνω από 75 χιλ. στρέμματα πευκοδάσους, από το Σχίνο, όλες τις βόρειες και ανατολικές πλαγιές των Γερανείων Ορέων, μέχρι λίγο έξω από τα Μέγαρα.

Ακολουθούν εικόνες

από το μικρό Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας:




















και από το χώρο τού αρχαίου φρουρίου Δίκαστρο:

Στην επόμενη, η προεξοχή βράχου, από νότια, στον οποίο βρίσκεται το Δίκαστρο:


















---


















Στην επόμενη στο βάθος η Μεγάλη Ντουσκιά:


















---
























Στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται τα χωριά Σχίνος και παραθαλάσσια η Αγ. Σωτήρα, οι Αλκυονίδες νήσοι, τα Στραβά και απέναντι οι ακτές της Βοιωτίας. Επίσης και το ακριβές σημείο που ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά την 21η Μάη 2021:



















Στις επόμενες, δυο από τις τρεις που είδαμε, δεξαμενές νερού. Η πρώτη ίσως να ήταν πηγάδι: 


  






















---





Δεν υπάρχουν σχόλια: