29 Ιουλίου 2022

[στο ηφαίστειο Μεθάνων, στην Καμμένη Χώρα, 27.07.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από το εντυπωσιακό και όχι οικείο μας τοπίο τού Ηφαιστείου Μεθάνων, στην Καμμένη Χώρα.
Να τονίσουμε ότι όλη η χερσόνησος των Μεθάνων είναι ηφαιστειακός χώρος καθώς και μέρος τού παρακείμενου βυθού - μάλιστα βορειοδυτικά τής χερσονήσου των Μεθάνων υπάρχει και το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Παυσανίας. Στα Μέθανα εξάλλου υπάρχουνε και ιαματικές πηγές ενώ η περιοχή είναι μέρος τού ηφαιστειακού τόξου τού Αιγαίου, που ξεκινά από τη βόρεια Εύβοια, την Αιδηψό, περνά από Καμμένα Βούρλα, Αλκυονίδες νήσους και δυτικά Γεράνεια (σ.σ. στο Λουτράκι επίσης υπάρχουν ιαματικές πηγές), Μέθανα, Μήλο, Σαντορίνη μέχρι τη Νίσυρο. Αυτό όμως που βρίσκεται πάνω από την Καμμένη Χώρα προκάλεσε την πιο πρόσφατη έκρηξη, στα Μέθανα, στα μέσα τού 3ου π.Χ. αι. και η οποία περιγράφεται από ιστορικούς (Παυσανίας, Στράβωνας, Οβίδιος).
Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού το οποίο φτιάχτηκε, στο δύσβατο τοπίο μέσ' από βράχια και πάνω σε αναλημματικά πέτρινα τειχία, από τα μέλη τού συλλόγου των Μεθάνων "Αλκυόνα".
Να σημειώσουμε και την εντυπωσιακή ομαλή επιπεδότητα αρκετών λευκών πετρωμάτων λάβας. Βλέπε ενδεικτικά τις τελευταίες εικόνες που ληφθήκανε από την ψηλότερη περιοχή τού ηφαιστειακού χώρου.     

















































Δεν υπάρχουν σχόλια: