10 Αυγούστου 2022

[στον Πρ. Ηλία Μαψού, 07.08.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από την κυκλική διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 7ης Αυγούστου 2022, με αφετηρία και κατάληξη το χωριό Μαψός Κορινθίας, η οποία πέρασε από τις τρεις (3) κορυφές τού βουνού Πρ. Ηλίας Μαψού.
Το χωριό Μαψός, όπως φαίνεται στον 3διάστατο χάρτη από το Google Maps (ο βορράς είναι προς το κάτω μέρος τού συγκεκριμένου χάρτη), βρίσκεται σε ένα οροπέδιο που περιβάλλεται από χαμηλά ασβεστολιθικά βουνά. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι ο Πρ. Ηλίας και η Τσούμπα. Πρόκειται για τους ορεινούς όγκους που δεσπόζουνε τού τοπίου, αριστερά τής Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου Τρίπολης, καθώς κινούμαστε προς νότια αμέσως μετά που περνάμε τον Ακροκόρινθο και πριν τα ΣΕΑ Σπαθοβουνίου.


Αυτό το οποίο μπορούμε με ασφάλεια να πούμε – ένας γεωλόγος σίγουρα θα έδινε τεκμηριωμένη απάντηση – είναι πως το οροπέδιο, στο οποίο βρίσκεται το χωριό Μαψός, είναι ένα εκτεταμένο βύθισμα στο έντονα διαβρωμένο καρστικό πεδίο.
Φτάσαμε οδικά στο χωριό Μαψός ερχόμενοι από την Παλιά Εθνική Οδό Κορίνθου Άργους και στρίψαμε δεξιά (υπάρχει πινακίδα) λίγο πριν το χωριό Χιλιομόδι.
Στην εικόνα που ακολουθεί το βουνό Πρ. Ηλίας από λίγο πριν το χωριό Μαψός.


















Αφού μπήκαμε στο χωριό Μαψός, στα 230 μ. στρίψαμε αριστερά στον ασφαλτόδρομο και τον ακολουθήσαμε μέχρι που συνεχίζει ως χωματόδρομος.
Από εκεί συνεχίσαμε πεζή. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί:


Αρχικά κινηθήκαμε προς την δυτικότερη κορυφή (στα 619 μ. υψόμετρο), όπου υπάρχει εκκλησάκι Πρ. Ηλία και κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στην πρώτη εικόνα διακρίνεται η κεντρική και ψηλότερη κορυφή τού βουνού Πρ. Ηλίας (στα 701 μ. υψόμετρο). Στην τρίτη μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Ακροκόρινθος, ο λόφος Πεντεσκούφι και στο βάθος τα Γεράνεια όρη ενώ στην πέμπτη εικόνα ο Φουκάς.
























Κατόπιν κινηθήκαμε προς τα ανατολικά κατά μήκος (για την ακρίβεια λίγο νοτιότερα) της κορυφογραμμής. Αρχικά ακολουθήσαμε ένα χωματόδρομο αλλά σύντομα κινηθήκαμε εκτός μονοπατιού, ανεβαίνοντας προς την κορυφή στα 701 μ.:


















Η θέα από την κορυφή πολύ όμορφη. Προς τα ανατολικά μάλιστα διακρίνονται η ανατολικότερη κορυφή τού βουνού Πρ. Ηλίας, το βουνό Τσούμπα, το Όνεια όρη, τα ανατολικά Γεράνεια όρη, ο Σαρωνικός κόλπος κλπ.























Συνεχίσαμε κατόπιν ανατολικά προς την ανατολικότερη κορυφή τού βουνού Πρ. Ηλίας (στα 664 μ. υψόμετρο). Στην πρώτη από τις εικόνες που ακολουθούνε διακρίνεται η ψηλότερη κεντρική κορυφή τού βουνού Πρ. Ηλίας.





















Από εκεί κατεβήκαμε την πλαγιά στο πιο βατό της μέρος, το βόρειο, μέχρι που συναντήσαμε ένα μονοπάτι και κατόπιν ένα δασικό χωματόδρομο.
Στην τελευταία εικόνα το απόκρημνο ανατολικό τέλος τής κορυφογραμμής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: