22 Νοεμβρίου 2022

[στη ρεματιά τής Αλογόπετρας, στην Πάρνηθα, 21.11.2022]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολούθησα, στη ρεματιά τής Αλογόπετρας, στην Πάρνηθα. Αφορούνε κυρίως μερικές από τις πολλές διάσπαρτες σπηλιές, που βρίσκονται στις κακοτράχαλες πλαγιές της και από ένα σημείο (στη θέση 38°06’58’’N 23°40’24’’E) ανατολικά τής εξόδου τής ρεματιάς, λίγες εκατοντάδες μέτρα δυτικά από τη Μονή Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης, όπου επίσης (σ.σ. πέρα δηλαδή από τη γνωστή θέση 38°07’21’’N 23°39’41’’E) έχει βγει στην επιφάνεια το περίφημο ρήγμα τής Πάρνηθας, που έδωσε το σεισμό τής 07.09.1999. Για τη θέση, του παρόντος, όμως δεν έχω βρει πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Η διαδρομή ξεκίνησε από το τέρμα τής οδού Θρασύλλου και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί. Στο δεύτερο, τρισδιάστατο χάρτη, από το Google Maps, έχουν σημειωθεί, σε κύκλο, οι περιοχές με τις σπηλιές από τις οποίες λήφθηκαν εικόνες, και η διαδρομή που ακολουθήθηκε, με λευκή γραμμή.



























Στη δεύτερη εικόνα, πάνω στο βράχο, στο νότιο μέρος τής Αλογόπετρας, διακρίνεται μια σπηλιά, για την οποία η πρόσβαση απαιτεί ικανότητες και εξοπλισμό για αναρρίχηση ή καταρρίχηση.



















Ακολουθούν εικόνες από τη δυτική μεριά τής ρεματιάς τής Αλογόπετρας, στην οποία υπάρχουν αναρριχητικά πεδία.



























Κατόπιν ακολούθησα το μονοπάτι όπως γυρίζει από την ανατολική πλαγιά.



















Ακολουθούν εικόνες από τις σπηλιές και τα βραχοσκεπή της περιοχής, η οποία διακρίνεται στην πρώτη εικόνα, ψηλά στην πλαγιά. Το ανέβασμα έγινε σε κακοτράχαλη πλαγιά, εκτός μονοπατιού και ήταν αρκετά επίπονο.




















































Ακολουθούν εικόνες από τη σπηλιά και το εντυπωσιακό βραχοσκεπές, το οποίο διακρίνεται στην πρώτη εικόνα, η οποία είχε ληφθεί από την απέναντι πλαγιά.






























Συνέχισα ανατολικά, στο σηματοδοτημένο μονοπάτι...


















...και σύντομα βρέθηκα στο σημείο, στη θέση 38°06’58’’N 23°40’24’’E, όπου υπάρχει πλατιά σχισμή στο βράχο, η οποία εκτιμώ ότι σχετίζεται με το ρήγμα τής Πάρνηθας, το οποίο έδωσε το σεισμό τής 07.09.1999.



























Το μονοπάτι φτάνει στο χώρο τής Μονής Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης.


















Από εκεί γύρισα μέσω της διαδρομής που έχει σημειωθεί στον ανωτέρω χάρτη από τη wikimapia.

Ακολουθούν εικόνες από τις σπηλιές που βρίσκονται στην πορεία τού ρέματος, στη βάση γκρεμού, από όπου, πάνω στην κοίτη του ρέματος, ξεκινά χωματόδρομος που βγαίνει στον ασφαλτόδρομο. Να σημειώσω ότι η πρώτη εικόνα λήφθηκε από πάνω, από τον γκρεμό. Τέλος πως στην πιο μεγάλη από τις σπηλιές υπάρχει μισογκρεμισμένο τοιχίο τμήμα παλαιότερης κατασκευής ή για διαχωριστικό.  



























Δεν υπάρχουν σχόλια: