05 Φεβρουαρίου 2023

[στις σπηλιές τού Λυκαβηττού, 03.02.2023]

Αντίθετα με τον Ιερό Βράχο τής Ακρόπολης και το σύμπλεγμα των τριών λόφων: Φιλοπάππου / Μουσών, Νυμφών και Πνύκας, οι οποίοι έχουνε πολλές και με εντυπωσιακές εισόδους σπηλιές, πολλές από τις οποίες έχουνε διαμορφωθεί υπόσκαφα, ο λόφος τού Λυκαβηττού φιλοξενεί ελάχιστες φυσικές σπηλιές (σ.σ. διότι η στοά τού τελεφερίκ και το καταφύγιο είναι τεχνητά διαμορφωμένα). Αντίστοιχα πολύ φτωχές έως ανύπαρκτες είναι οι ιστορίες και οι μύθοι που συνδέονται με αυτές τού Λυκαβηττού. Αντίθετα με το πλούσιο ιστορικό και μυθικό υλικό που συνδέεται με των άλλων δύο.
Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από τις εν λόγω σπηλιές.
Στο χάρτη που ακολουθεί έχει σημειωθεί η μικρή διαδρομή την οποία ακολούθησα από τη Λ. Αλεξάνδρας μέχρι τη συνοικία Πευκάκια στο Κολωνάκι.
 


Αφού ανέβηκα και πέρασα από την «Κοιλάδα τού Λυκαβηττού» (σ.σ. Δεν πρόκειται για φυσική κοιλάδα αλλά για ένα πλατύ όρυγμα, τον υπολειμματικό χώρο παλιού λατομείου. Στο λόφο τού Λυκαβηττού είχανε λειτουργήσει λατομεία μέχρι τα μέσα τού 20ου μ.Χ. αι. Τις σημαντικότερες συνέπειες στο ανάγλυφο έχει το λατομείο στον υπολειμματικό χώρο τού οποίου κατασκευάστηκε το περίφημο Θέατρο τού Λυκαβηττού.)…



 
















… πήρα το μονοπάτι προς τα νοτιοδυτικά, δίπλα στο βράχο, και λίγο μετά συνάντησα τη σπηλιά:




















Το εσωτερικό τής ανωτέρω σπηλιάς, που έχει διαμορφωθεί υπόσκαφα, ήτανε καπνισμένο και μύριζε καμένο, σημείο χρήσης της για προσωρινή διαμονή αστέγων και μάλιστα πρόσφατης.
 
Συνεχίζοντας στον ασφαλτόδρομο που κατεβαίνει από το Θέατρο και λίγο πριν την πρώτη στροφή δεξιά συνάντησα την προεξοχή τού βράχου με μια σπηλίτσα και βραχοσκεπή:

 
















Νότια της, στη βάση κατακόρυφου βράχου, μες σε παλιό λατομείο, υπάρχει μια σπηλιά που έχει διαμορφωθεί υπόσκαφα (σ.σ. πιθανόν μάλιστα να είναι εξ ολοκλήρου τεχνητή), η οποία παλαιότερα κατοικούνταν:




 
















Συνέχισα νότια / νοτιοδυτικά και μες στο χώρο τού Ι.Ν. Αγ. Ισιδώρου διακρίνεται η σπηλιά τού Αγ. Αριστείδη, στην οποία σύμφωνα με την παράδοση προσευχόταν ο άγιος Αριστείδης:

 





















Τέλος λίγο παρακάτω η τελευταία σπηλιά και αυτή που φαίνεται από πολλά σημεία τού λεκανοπεδίου τής Αθήνας, νότιά της· μέρος τής ταυτότητάς τού λόφου Λυκαβηττού.
Μια ψηλή και αβαθής σπηλιά, περισσότερο μοιάζει με βραχοσκεπές, που για να την προσεγγίσει κάποιος πρέπει να ανέβει και περάσει μέσ’ από πυκνές φραγκοσυκιές…  



       
      






















Δεν υπάρχουν σχόλια: