04 Φεβρουαρίου 2023

[στο Φαράγγι τής Οινόης Μαραθώνα, 01.02.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από την όμορφη διαδρομή, στο Φαράγγι τής Οινόης Μαραθώνα, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 1ης Φλεβάρη 2023.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:























Ξεκίνησα από τη θέση τού Πύργου Οινόης Μαραθώνα ακολουθώντας το χωματόδρομο, ο οποίος βγάζει στην κοίτη τού ρέματος Οινόης:





















Από εκεί συνέχισα κατά μήκος τού χωματόδρομου που κινείται παράλληλα στην κοίτη τής όμορφης ρεματιάς τής «Οινόης», η οποία αυτό τον καιρό κατεβάζει αρκετό νερό. Δίπλα στο χωματόδρομο υπάρχει σωλήνας, με βάνες ελέγχου τής ροής, που επίσης κατεβάζει νερό από την τεχνητή λίμνη τού Μαραθώνα:
























-οι επόμενες από τη μία, τη δυτικότερη, από τις δύο θέσεις, στις οποίες, σύμφωνα με το topoguide, παλιά υπήρχε νερόμυλος:




















-ερειπωμένο παλιό κτίσμα στην αντίπερα όχθη:


















---


















Από τις απόκρημνες όχθες πέφτουνε συνέχεια βράχια κάθε μεγέθους:




















-ερείπια παλιάς δεξαμενής νερού, στο ύψος τής οποίας ο χωματόδρομος φεύγει βόρεια / βορειοδυτικά εξακολουθώντας να κινείται παράλληλα στην κοίτη του ρέματος «Οινόης», το οποίο κατεβάζει νερό σε περίπτωση υπερχείλισης τού φράγματος ή μέσω της αποστραγγιστικής σήραγγας, που βγαίνει κοντά στη βάση τού φράγματος. Η παλιά αυτή δεξαμενή βρίσκεται στο σημείο που το ρέμα «Οινόη» συμβάλλει με το ρέμα/ ποτάμι «Πετρόρεμα» ή «Γκούριζα», το οποίο έρχεται από νότια, από την περιοχή τής Σταμάτας, κατεβάζοντας αρκετό νερό, λόγω εποχής και των βροχών που προηγήθηκαν:



















-μια σπηλίτσα στο ύψος τής κοίτης:



















-ένας αναλημματικός πέτρινος τοίχος, από τους πολλούς που έχουνε κατασκευαστεί κατά μήκος τής κοίτης:


















-οι επόμενες από το σημείο που δεν επιτρέπεται η περαιτέρω πορεία προς τη βάση τού φράγματος. Είναι το σημείο που αφενός βγαίνει το νερό τής λίμνης λόγω υπερχείλισης αφετέρου υπάρχει περιφραγμένη η εγκατάσταση εξόδου τής αποστραγγιστικής σήραγγας μες στο ρέμα τής «Οινόης».



















Επιστρέφοντας

αφενός ανέβηκα το σύντομο, ιδιαίτερα επικλινές στα πρώτα μέτρα, μονοπάτι προς το εκκλησάκι Πρ. Ηλία, με την εξαιρετική θέα προς το φαράγγι και το φράγμα:                   





















αφετέρου, λίγες δεκάδες μέτρα πριν το σημείο που ο χωματόδρομος αφήνει την κοίτη τού ρέματος «Οινόης» για να κατευθυνθεί προς την περιοχή τού Πύργου «Οινόης», συνέχισα προς το μονοπάτι δίπλα στην κοίτη, με την οποία διασταυρώνεται σε αρκετά σημεία. Σε κάποια σημεία του πάντως δεν είναι σαφές, ότι θα βραχείς είναι δεδομένο, αλλά τελικά η όμορφη διαδρομή σε αποζημιώνει. Το μονοπάτι βγαίνει στη περιοχή τού μεσαιωνικού Πύργου «Οινόης» από βόρεια περνώντας δίπλα στο χώρο τού Σπηλαίου «Πανός».
Οι εικόνες που ακολουθούν από το εν λόγω μονοπάτι. Στις τρεις πρώτες μια πολλών εκατοντάδων χρόνων ελιά!       































Δεν υπάρχουν σχόλια: