Ειδικά στο παρόν ιστολόγιο η διαδρομή στο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος κινείται σχεδόν οριζόντια στις δυτικές παρυφές τού Υμηττού, πάνω από τη Μονή Καισαριανής και την Καλοπούλα, ξεκινά 2,2 χλμ μετά τη Μονή Καισαριανής και 1,4 χλμ μετά την Καλοπούλα, έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο παρόν ιστολόγιο καθώς συνδέεται με μονοπάτια που έρχονται / οδηγούνε προς την κορυφή, το περίφημο αναρριχητικό πεδίο: το αρχαίο λατομείο «Καράβι», το δρακόσπιτο Υμηττού κλπ.
Στο παρόν ακολουθούν εικόνες από σημεία τής διαδρομής, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 22ας Φλεβάρη 2023,…
…,τα οποία δεν έχουνε παρουσιαστεί παλαιότερα και αφορούνε δύο περιοχές, στους Κουταλάδες Υμηττού με τα αρχαία αλλά και νεότερα λατομεία, στο όριο τού Κακορέματος, και έχουνε σημειωθεί στον προηγούμενο χάρτη με λευκό κύκλο.
Οι πρώτες εικόνες από το ύψος τού πρώτου πέταλου, ανεβαίνοντας, στο δασικό / ποδηλατικό χωματόδρομο, λίγο πάνω από το Κακόρεμα, από το σημείο που ξεκινάνε τα κακοτράχαλα κατηφορικά μονοπάτια προς τα δυτικά. Διακρίνεται αρχαίο λατομείο. Στην πρώτη εικόνα μια πρόχειρη, πέτρινη, πρόσφατη, κατασκευή για ανάπαυση.
Από εκεί δεν κατέβηκα, λόγω μεγάλης επικινδυνότητας, το μονοπάτι στο όριο τού γκρεμού τού λατομείου στο Κακόρεμα (θα επανέλθουμε κατωτέρω), αλλά ένα λίγο βορειότερα, που κατεβαίνει στο Καράβι. Από εκεί κινήθηκα νότια μέχρι το σημείο που το μονοπάτι, μετά και το Δρακόσπιτο, καταλήγει στο δασικό χωματόδρομο που ανεβαίνει προς τον υπολειμματικό χώρο μεγάλου λατομείου των πρόσφατων χρόνων, στο Κακόρεμα.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από τις πρώτες δεκάδες μέτρων τού προαναφερθέντος μονοπατιού, στα όρια τού γκρεμού από πάνω από το Κακόρεμα, προς τα πάνω. Τα αρχαία και νεότερα, μη ενεργά πλέον, λατομεία τής περιοχής βγάζανε πέτρες (για ασβέστη κλπ) αλλά και μάρμαρο. Στις δύο πρώτες ξεχωρίζει ό,τι απέμεινε από μαρμάρινο όγκο που λατομήθηκε, η επιφάνεια τού οποίου έχει φθαρεί από τα καιρικά φαινόμενα και τη ρύπανση των νεώτερων χρόνων (όξινη βροχή).
Σε ορισμένα σημεία το εν λόγω μονοπάτι περνά ακριβώς στο χείλος τού γκρεμού, που σε ορισμένα σημεία το βάθος του αγγίζει τα 90 μ. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε και θανατηφόρο ατύχημα ορειβάτη.
Στις τελευταίες δύο εικόνες:
-μια από τις μεγαλύτερες γραμμές με κάμπιες που έχω ποτέ συναντήσει
-η άνοιξη που έρχεται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου