24 Μαρτίου 2023

[στο Ναό Αρτέμιδας Αγροτέρας, 20.03.2023]

Εικόνες από τη θέση στην οποία υπήρχε ο περίφημος Ναός Αρτέμιδας Αγροτέρας, στη συνοικία Μετς στην Αθήνα, είχανε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο και πριν έξι περίπου χρόνια. 
Στο τότε συνοδευτικό κείμενο των εικόνων: «Ο αρχαιολογικός χώρος όπου βρισκόταν ο σημαντικότατος λατρευτικός χώρος των αρχαίων Αθηναίων, ο Ναός της Αρτέμιδας Αγροτέρας, που κατασκευάστηκε το 448 π.Χ. πιθανότατα από τον Καλλικράτη, ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 ενώ από το 1964 εκκρεμεί η απαλλοτρίωση του χώρου ώστε ο αρχαιολογικός χώρος, αφού ανασκαφεί πλήρως, να αποδοθεί στους επισκέπτες. Βρίσκεται επί της οδού Αρδηττού στον αρ. 24, στο Μετς, σε απόσταση αναπνοής από τον Ναό Ολυμπίου Διός, την Ακρόπολη κλπ. Ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος, άγνωστος στο ευρύ κοινό, είναι όπως φαίνεται κατωτέρω εγκαταλελειμμένος και προστατευόμενος από περίφραξη με λαμαρίνες και τσίγκους ενώ (όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία) δομικά υλικά αρχαιολογικής αξίας βρίσκονται εκτός του περιφραγμένου χώρου.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τον αρχαιολογικό χώρο καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης.»
…να προσθέσουμε περαιτέρω πως, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στην περιοχή του Ναού λαμβάνανε χώρα τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. 
Ο Ναός συνδεότανε με τη νίκη των Αθηναίων στη Μάχη τού Μαραθώνα. Στο Ναό τής Αρτέμιδας Αγροτέρας γινόντουσαν οι ετήσιες τελετές, που περιλαμβάνανε θυσίες και γιορτές προς τιμή τής Θεάς Αρτέμιδας, στα πλαίσια εκπλήρωσης τού τάματος των Αθηναίων για τη νίκη τους στη Μάχη τού Μαραθώνα.
Αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με νεκροταφείο, η «Παναγιά στην Πέτρα», ενώ τον 17ο αι. έγιναν εργασίες επέκτασής του και κατασκευάστηκε και τρούλος.
Στα τραγικά για την Αθήνα χρόνια τού τούρκου βοεβόδα Χατζή Αλή Χασεκή, γκρεμίστηκε μαζί με άλλα μνημεία τής Αθήνας• βολικές πηγές οικοδομικών υλικών για το τείχος που κατασκεύασε γύρω από την Αθήνα. 
Δεν θα πρέπει βεβαίως να αποκλείσουμε και, νωρίτερα στα βυζαντινά χρόνια, σύμφωνα με τη διαπίστωση τού Στ. Κουμανούδη για την τύχη μεγάλου μέρους των αρχαίων μνημείων τής ευρύτερης περιοχής γύρω από το Ναό Ολυμπίου Διός (σήμερα σώζονται οι Στήλες του), μέλη ή αγάλματα τού αρχαίου Ναού να είχανε γίνει ασβέστης.     
Για το πώς ήτανε ο αρχαίος Ναός δεν έχουνε σωθεί ερείπια μέσω των οποίων θα μπορούσαν οι αρχαιολόγοι να σχηματίσουν ασφαλή εικόνα τής μορφής του. Λιγοστά θραύσματα τής ζωφόρου βρίσκονται στα μουσεία τής Αθήνας, της Βιέννης και του Βερολίνου.
Ακολουθούνε λίγες εικόνες από τη σημερινή εικόνα τού αρχαιολογικού χώρου, σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν πριν 6 χρόνια. H πρώτη εικόνα από έξω του περιφραγμένου χώρου: σκαλοπάτια, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο χώρο τού Ναού, σμιλευμένα στο βράχο.








Δεν υπάρχουν σχόλια: