12 Απριλίου 2023

[στο λόφο Ντάρδιζα, στην Πάρνηθα, 11.04.2023]

Στις 18 Οκτώβρη 2022, είχανε παρουσιαστεί, στο παρόν ιστολόγιο , λίγες εικόνες από την κυκλική διαδρομή, με την εξαιρετική θέα προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας, περιμετρικά των παρυφών τού λόφου Ντάρδιζα*, στα νότια όρια τής Πάρνηθας, ο οποίος βρίσκεται βόρεια των Άνω Λιοσίων, του δήμου Φυλής, και βορειοδυτικά τού δήμου Αχαρνών.
Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από τη σύντομη, διάρκειας με την επιστροφή μιας ώρας και λίγων λεπτών, διαδρομή από το χώρο τής Μονής Γενεσίου τής Θεοτόκου – Ντάρδιζα, προς την κορυφή τού λόφου. Η διαδρομή, κατ’ εκτίμηση, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Να σημειωθεί πως αν και υπάρχουνε διάσπαρτα σημεία, είτε με μπλε μπογιά είτε κούκοι στο έδαφος ή σε κλαδιά πεύκων, τα οποία επιβεβαιώνουνε πως βρίσκεσαι σε πέρασμα, δεν υπάρχει μονοπάτι και πρακτικά ο ορειβάτης κινείται οφιοειδώς μες στην πυκνή χαμηλή πουρναρώδη βλάστηση (που συνυπάρχει με το πευκοδάσος), σε ένα πεδίο που, από πλευράς κλίσης, είναι πολύ βατό. Η πιο ενδεδειγμένη πάντως διαδρομή, ανόδου στην κορυφή, είναι αυτή που κατέβηκα (η νοτιότερη κίτρινη γραμμή στο χάρτη ανωτέρω), στα ανατολικά όρια τού πευκοδάσους, το οποίο αναγεννιέται από τη φωτιά, η οποία κατάκαψε όλη τη νότια και την ανατολική πλευρά τού λόφου Ντάρδιζα (κάποια χρόνια πίσω), με αυτό που δεν είχε καεί.

Ακολουθούν εικόνες:
-από την άνοδο:





















-από την πεπλατυσμένη κορυφή, το ψηλότερο πάντως σημείο τής οποίας δεν είναι σαφές και μόνο με ακριβή όργανα θα μπορούσε κάποιος να το προσδιορίζει. Στο μπέρδεμα συνεισφέρουνε και οι δύο διαφορετικές στοίβες με πέτρες, που έχουνε δημιουργήσει οι ορειβάτες (βλέπε τις 3η και 5η από τις εικόνες που ακολουθούν) ενώ υποψήφιο για ψηλότερο σημείο, του λόφου Ντάρδιζα, είναι και η θέση που βρίσκεται ο βράχος τής 4ης από τις εικόνες που ακολουθούν:























-από την κάθοδο (στην 1η διακρίνονται δύο κούκοι στο έδαφος και στη 2η σε κλαδιά πεύκων):     



















*Ντάρδιζα ή Δάρδιζα: τοπωνύμιο σε περιοχές στις οποίες είχαν εγκατασταθεί αρβανίτες / αλβανοί στα ύστερα χρόνια τού βυζαντίου. Προέρχεται από την αλβανική λέξη dardhë που σημαίνει αχλάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: