Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τις εισόδους δύο σπηλαιοβάραθρων*, το «Αποστολικό» (σ.σ. το όνομα από το όνομα τού ορειβάτη ο οποίος το ανακάλυψε πριν λίγα χρόνια) στη θέση 37°58’51’’N 23°49’24’’E και το «Σπηλαιοβάραθρο Κορακοβουνίου» στη θέση 37°59’5’’N 23°49’29"E.
Τα βάθη των σπηλαιοβαράθρων είναι 18 και 29 περίπου μ. αντίστοιχα και η κάθοδος στα εσωτερικά τους, τα οποία έχουνε πλούσιο διάκοσμο (βλέπε εδώ και εδώ), μπορεί να γίνει μόνο από έμπειρες εξοπλισμένες ομάδες αναρριχητών / σπηλαιολόγων.
Η διαδρομή, με αφετηρία και επιστροφή τις εγκαταστάσεις ΟΤΕ στο διάσελο Κορακοβουνίου-Εύζωνα, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 21ης Σεπτέμβρη 2023 έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Το διάσελο προσφέρει μια από τις ομορφότερες θέες στην Αττική (το βίντεο από την επιστροφή):
Χαρακτηριστικός κούκος στο μονοπάτι από την ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου προς το σπηλαιοβάραθρο «Αποστολικό»:
H είσοδος τού σπηλαιοβάραθρου «Αποστολικό» [σ.σ. η διαδρομή γίνεται σε επικλινές αλλά βατό έδαφος. Λίγη προσοχή χρειάζεται ακριβώς πάνω από την είσοδο τού σπηλαιοβάραθρου, η οποία δεν φαίνεται από το μονοπάτι, διότι αν τυχόν κάποιος γλιστρήσει κινδυνεύει να πέσει μέσα του! (βλέπε την πρώτη εικόνα)]:
Η ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου με το λιθοσωρό, δημιούργημα των ορειβατών/πεζοπόρων και τα ερείπια τού αρχαίου πύργου/φρυκτωρίας, από βόρεια:
Η βορειότερη και 2η ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου από νότια (το «Σπηλαιοβάραθρο Κορακοβουνίου» βρίσκεται νοτιοδυτικά της, προς την Αθήνα, ψηλά στην πλαγιά της, περί τα 180 μ. από αυτήν):
Η νοτιότερη και ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου, από το μονοπάτι καθόδου προς το «Σπηλαιοβάραθρο Κορακοβουνίου» (το σπηλαιοβάραθρο «Αποστολικό» βρίσκεται βορειοδυτικά της περί τα 190 μ. από αυτήν, λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από την προεξοχή βράχου, η οποία διακρίνεται δίπλα στην ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου):
Όταν ο γλύπτης είναι ο αέρας και το νερό:
H είσοδος τού «Σπηλαιοβάραθρου Κορακοβουνίου»:
Τέλος λίγες εικόνες από το άλλο μονοπάτι, σηματοδοτημένο με κούκους, το οποίο ανεβαίνει βόρεια προς το μονοπάτι στην κορυφογραμμή:
*Να θυμίσουμε πως στον Υμηττό έχουνε μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί πάνω από 130 σπήλαια και σπηλαιοβάραρθα, αριθμός πολύ μεγάλος δεδομένων των διαστάσεών του, εξ ου και το παρατσούκλι «Τρύπιος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου