05 Οκτωβρίου 2023

[στην Κυνόσουρα (Μύτικας) Μαραθώνα, 04.10.2023]

Το τοπωνύμιο Κυνόσουρα (<Κυνός ουρά: ουρά σκύλου < σχήμα της) συναντάται σε δύο μακρόστενες χερσονήσους στην Αττική, αμφότερες να σχετίζονται με πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα: Στη βορειοανατολική Σαλαμίνα και την ομώνυμη ναυμαχία τού 480 π.Χ. και στο ανατολικό άκρο τής παραλίας τού Σχινιά (την Κυνόσουρα Μαραθώνα) και την μάχη τού Μαραθώνα τού 490 π.Χ.

Αντίθετα με τη σε γενικές γραμμές βατή Κυνόσουρα Σαλαμίνας, αυτή στο Μαραθώνα είναι πολύ κακοτράχαλη. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από βράχια και πέτρες και το οφιοειδές μονοπάτι που τη διατρέχει, πλην λίγων δεκάδων μέτρων σε χώμα, κινείται σε βραχώδες, όχι απαραίτητα σταθερό, έδαφος, και απαιτεί αρκετή προσοχή να τη διασχίσει κανείς. Από το βόρειο άκρο της, στο σημείο που υπάρχει μικρή εποχική εγκατάσταση τής πυροσβεστικής, μέχρι το νοτιότερο άκρο της η απόσταση σε απόσταση σε ευθεία είναι κάπου 2,7 χλμ. παρόλα αυτά η πλήρης διάσχιση απαιτεί πάνω από 1,5 ώρα. Το πιο βατό μέρος της είναι μέχρι το μικρό εγκαταλελειμμένο δωμάτιο προκάτ / ISOBOX (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων), στο οποίο υπάρχει πυκνό δίκτυο κόκκινων και μπλε σημείων και κούκοι. Μετά και μέχρι την ψηλότερη και νοτιότερη από τις κορυφές, στα 92 μ., τα σημάδια είναι αραιά ενώ από εκεί και νοτιότερα δεν υπάρχουνε σημάδια και η πορεία γίνεται περισσότερο κατ’ εκτίμηση σε ιδιαίτερα κακοτράχαλο έδαφος.

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από ένα μικρό μέρος της, αυτό που ακολούθησα λίγο μετά την αυγή τής 4ης Οκτώβρη 2023, από το βορειότερο μέρος της μέχρι την κορυφή στα 79 μ, πάνω από το αρχαίο τείχος, το οποίο όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Ευελπιστώ κάποια στιγμή, που θα έχω και την απαιτούμενη άνεση χρόνου, να τη διατρέξω όλη.
























Ακολουθούν εικόνες από:

Τη διαδρομή μέχρι τα εγκαταλελειμμένα γκρεμισμένα οχυρά εποχής Β’ΠΠ και μια θέση, λίγα μέτρα παρακάτω, στην οποία η διάταξη των πετρών υποδεικνύει οχυρωματική θέση.






------------





Διακρίνεται πετρωμένο στρώμα άμμου μες στο βράχο



















Τη θέση τού δωματίου προκάτ (ISOBOX) και του αρχαίου οχυρωματικού τείχους, το οποίο ανατολικά κατεβαίνει μέχρι τη βραχώδη ακτή. Δυτικά, λόγω του απόκρημνου, δεν συνεχίζει από το ψηλότερο σημείο του, στην κορυφογραμμή, προς τη θάλασσα. Στο ψηλότερο σημείο υπήρχε πύργος και ίσως φρυκτωρία. Η θέση του στη μακρόστενη χερσόνησο ξενίζει. Δεν προστατεύει κάποιον οικισμό ή πέρασμα. Κατά πάσα πιθανότητα, οι αρχαίοι Αθηναίοι, το φτιάξανε με σκοπό να εμποδίσουνε εχθρικά στρατεύματα να υποχωρήσουνε μέσω της χερσονήσου Κυνόσουρα προς το άκρο της και να διαφύγουνε μέσω πλοίων από εκεί. Κάτι πιο εύκολο από το να διαφύγουνε μέσω πλοίων, τα οποία θα προσεγγίζανε την παραλία Μαραθώνα, για να παραλάβουνε τους στρατιώτες τους, αφού εκεί, στην παραλία, θα ήταν ευάλωτα σε επιθέσεις των Αθηναίων από την ελώδη πεδιάδα τού Σχινιά.
     
























































Δεν υπάρχουν σχόλια: