12 Νοεμβρίου 2023

[στο όρος Πατέρας – αρχαίο οχυρό στη θέση «Μύλος» – κορυφή «Λιοντάρι» ή «Έλατος», 12.11.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια απαιτητική διαδρομή στο όρος Πατέρας, η οποία αφού πέρασε από το αρχαίο οχυρό στη θέση «Μύλος» κατέληξε στην ψηλότερη κορυφή, του όρους Πατέρας, την «Λιοντάρι» ή «Έλατος». Η διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


…και μέχρι τις βόρειες πλαγιές τής κορυφής «Μεγάλη Κολοσούρα» ήταν αυτή που είχα ακολουθήσει την 06.10.2023 προς την κορυφή «Μεγάλη Κολοσούρα».

Στο video που ακολουθεί, η «Μεγάλη Κολοσούρα» από τα δυτικά σε ένα παιχνίδι τού ήλιου με τα σύννεφα:

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή μετά που περάσαμε την προηγούμενη κορυφή (σ.σ. φτάνοντας στο τέλος τού δασικού χωματόδρομου, σε ένα μικρό καλύβι, κινούμαστε αρχικά βόρεια και μετά ανατολικά, σε ένα ασαφές μονοπάτι, το οποίο περνά από το κακοτράχαλο διάσελο «Μεγάλης Κολοσούρας»-«Λιονταριού»):




 
-στις επόμενες το αρχαίο οχυρό στη θέση «Μύλος», το οποίο έλεγχε το πέρασμα, το οποίο ανέβαινε και κατέβαινε το διάσελο, στη διεύθυνση Β-Ν, μες στις αντίστοιχες ρεματιές. Το οχυρό είχε ένα περιμετρικό τείχος και στο εσωτερικό του έναn πύργο / φρυκτωρία. Τα πολλά διάσπαρτα κεραμικά υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε και στα ρωμαϊκά τουλάχιστον χρόνια. Στην πρώτη διακρίνεται το εν λόγω οχυρό από δυτικά και κάτω ο οικισμός «Αγ. Γεώργιος»:   


























-στην επόμενη μια αρχαία πέτρινη δεξαμενή νερού, λίγα μέτρα από το οχυρό:























-οι επόμενες ανεβαίνοντας προς την κορυφή «Λιοντάρι» ή «Έλατος» – δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι, κάποιοι διάσπαρτοι κούκοι βοηθάνε στην εύρεση τής καλύτερης πορείας – καθώς και από την υπόψη κορυφή. Οι συνθήκες τού πρωινού τής 12ης Νοέμβρη 2023 ήταν ιδανικές! Στη δεύτερη διακρίνονται μεταξύ άλλων το αρχαίο οχυρό στη θέση «Μύλος» και στο βάθος ο Κιθαιρώνας:













































Επιστρέψαμε μέσω της ίδιας διαδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: