20 Δεκεμβρίου 2023

[στην κορυφή «Κρόι Πέτρος», στο Μαυροβούνι Βαρνάβα, 19.12.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 19ης Δεκέμβρη 2023, περιμετρικά τού ορεινού όγκου με την κορυφή «Κρόι Πέτρος» (ο οποίος εφεξής, για λόγους συντομίας, θα αναφέρεται, και αυτός, ως «Κρόι Πέτρος»), στο Μαυροβούνι Βαρνάβα. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Σημείο εκκίνησης και επιστροφής, όπως και στην πρόσφατη διαδρομή προς την κορυφή «Κακοτοπιά», στο «Ζαστάνι» Μαυροβουνίου Βαρνάβα, ήτανε το εκκλησάκι Πρ. Ηλία, δίπλα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στην ψηλότερη κορυφή τού Μαυροβουνίου Βαρνάβα, το «Μητσάρι».

Αρχικά ακολούθησα το δασικό χωματόδρομο προς τον ορεινό όγκο «Κρόι Πέτρος» και φτάνοντας στις νοτιοανατολικές του παρυφές πήρα το δασικό χωματόδρομο / οδό «Άρη και Θεοφανώς» κινούμενος αντίθετα από τη φορά των δεικτών τού ρολογιού.

Η ανατολή με πέτυχε στο δρόμο:


















Στην επόμενη, στο βάθος, η Εύβοια και στο κέντρο, αριστερά το «Κρόι Πέτρος» και δεξιά το «Ζαστάνι»:


















Στην επόμενη το «Ζαστάνι»:


















Στην επόμενη, στο βάθος δεξιά η Εύβοια ενώ αριστερά ξεχωρίζει η Ριτσώνα και στο κέντρο το «Κρόι Πέτρος» (σ.σ. οριακά ξεχωρίζει η κορυφή του, η οποία φαίνεται καλά στη δεύτερη η οποία λήφθηκε με τηλεφακό):

















Στην επόμενη, στο βάθος, η Εύβοια και η πόλη τού Αλιβερίου ενώ σε πρώτο πλάνο η κορυφή «Κακοτοπιά» στο «Ζαστάνι»:
















Στην επόμενη η κορυφή τού ορεινού όγκου «Δίρφυ»:
















Στην επόμενη, η κορυφή «Κρόι Πέτρος», από βόρεια:


















Στην επόμενη, στο βορειοδυτικό άκρο τού ορεινού όγκου «Ζαστάνι», τρεις σπηλιές:
















Στην επόμενη, στο βάθος, o Ελικώνας:
















Στην επόμενη, στο βάθος, ο Παρνασσός:
















---



















Στις επόμενες, στη θέση «Νταρδαμπούτε», το εκκλησάκι τής Αγ. Παρασκευής:




















Στις επόμενες, ερείπια άνδηρου αρχαίου πύργου / φρυκτωρίας» δίπλα στο προηγούμενο εκκλησάκι. Σύμφωνα με το topoguide.gr, είναι τού 4ου π.Χ. αι., ανήκε στο δίκτυο φρυκτωριών, των αρχαίων αθηναίων, στη βορειοανατολική αττική, στο οποίο ανήκε και ο αρχαίος πύργος στο Βαρνάβα ενώ η απουσία ανωδομής ενδέχεται να σημαίνει ότι δεν ολοκληρώθηκε:

























Στην επόμενη, ένα πηγάδι, λίγα μέτρα από το χώρο τού προηγούμενου ναού και του αρχαίου πύργου:


















Από εκεί συνέχισα νότια / νοτιοανατολικά, στο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος κατόπιν διακλαδίζεται δεξιά σε ένα χωματόδρομο που οδηγεί σε μαντρί και αριστερά σε έναν κατεστραμμένο / εγκαταλελειμμένο χωματόδρομο, που σύντομα μετατρέπεται σε μονοπάτι και λίγο μετά, πάνω από ένα ρέμα σταματά, λόγω κατακρήμνισης τής χωμάτινης πλαγιάς από τη διάβρωση λόγω τής καταστροφής τού δάσους από τη φωτιά τού 2009. Παίρνοντας ένα μικρό ρίσκο δεν γύρισα, αλλά ανέβηκα την πλαγιά, κινούμενος εκτός μονοπατιού – στα πρώτα μέτρα η άνοδος είναι προβληματική αλλά σύντομα η κλίση μειώνεται – κινούμενος προς ένα μονοπάτι / πέρασμα κατσικιών, χωμένο στη βλάστηση, το οποίο περνούσε παραπάνω:


















Σύντομα, αφού πρώτα πέρασα δίπλα από μια από τις πολλές περιφράξεις ιδιόκτητων χωραφιών βρίσκονται στην περιοχή, βγήκα σε έναν παλιό χωματόδρομο, που ανεβαίνει προς την κορυφή «Κρόι Πέτρος». Τα τελευταία δεκάδες μέτρα μες σε πυκνή χαμηλή, βατή, βλάστηση. Το video που ακολουθεί από την κορυφή «Κρόι Πέτρος» προς τα δυτικά και την πλαγιά που ανέβηκα (στο βάθος ξεχωρίζουν οι ορεινοί όγκοι Πεντέλης και Πάρνηθας):

Οι επόμενες από την κορυφή με την εξαιρετική θέα κυρίως προς τα βορειοανατολικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά:




















Οι επόμενες από ένα σημείο ακριβώς δίπλα και κάτω από την κορυφή. Έχω την εντύπωση ότι τουλάχιστον ο βράχος δεξιά στη φωτογραφία έχει σμιλευτεί και έτσι έχει σχηματιστεί η κάθετη πλευρά του. Η θέση δεσπόζει της περιοχής κάτω της ενώ εκεί θα μπορούσε, στα αρχαία ή λίγο νεώτερα χρόνια, να υπήρχε φυλάκιο αφού στο υπόψη σημείο υπάρχει πέρασμα από κάτω:

























Η τελευταία εικόνα φεύγοντας από τον κορυφή «Κρόι Πέτρος», αλλά ακολουθώντας μια πιο βατή διαδρομή, προς τον ανατολικότερο χωματόδρομο, από τους δύο, που ανεβαίνουνε στην κορυφή «Κρόι Πέτρος»:

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: