16 Μαρτίου 2024

[στον Υμηττό, 14.03.2024]

Οι δυτικές πλαγιές τού κεντρικού Υμηττού, νότια τής συνοικίας τού Καρέα και της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα, βόρεια τής συνοικίας Αστυνομικών Ηλιούπολης και του ρέματος Βαμβακιά, ανατολικά και πάνω από τις συνοικίες Αγ. Μαύρας, Παναγίας και Αγ. Αναργύρων Ηλιούπολης και δυτικά των μεγάλων ορεινών κακοτράχαλων και απόκρημνων βράχων από ύψος τής περιοχής «Δελφοί» και δυτικά, είναι η πιο οικεία μου ορεινή περιοχή. Με ωραίους χωματόδρομος, για χαλαρή βόλτα ή τρέξιμο, μονοπάτια προς την κορυφογραμμή ή / ή και το νότιο Υμηττό, αλλά και δύσκολα, κατά τόπους για αναρρίχηση, περάσματα.
Σήμερα, μετά από δύο καταστροφικές, φονικές, πυρκαγιές, στις 22.07.1998 και στις 17.07.2015 (σ.σ. ειδικότερα στην πρώτη, τέσσερις πυροσβέστες εγκλωβιστήκανε στο πέταλο τού χωματόδρομου, που σήμερα υπάρχει Μνημείο, επιχειρώντας, μες στο όχημά τους και βρήκανε φρικτό θάνατο) το πευκοδάσος δείχνει να ανακάμπτει κατά τόπους, ενώ η πυκνή, χαμηλή βλάστηση κατά βάση μη ξυλωδών (πόα) φυτών είναι πανταχού παρούσα, προσφέροντας ιδίως την Άνοιξη μια πανδαισία χρωμάτων.
Η ε λόγω περιοχή φαίνεται στον χάρτη από το Google maps:

















Το πρωινό τής 14ης Μάρτη 2024, κάνοντας μια χαλαρή κυκλική πεζοπορία, με αφετηρία και επιστροφή τη Μονή Καρέα, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από την wikimapia…


…αφενός πρόσεξα ένα μικρό βάραθρο – στο πέταλο τού χωματόδρομου που παίρνει κανείς μετά τη διακλάδωση αυτού που έρχεται από Καρέα σε δύο: αυτόν που ανεβαίνει την πλαγιά και στρέφεται ανατολικά και βόρεια προς το Καταφύγιο Υμηττού κ.λπ. και αυτόν που συνεχίζει προς Αστυνομικά, Αργυρούπολη και Τερψιθέα Γλυφάδας – στη θέση 37°55’36’’N 23°46’04’’E, δίπλα στο χωματόδρομο, το οποίο δεν είχα προσέξει παλαιότερα:


























Είναι πολύ στενό και μόνο μικρά ζώα θα μπορούσανε να περάσουνε την είσοδό του αλλά, από ό,τι φαίνεται στο video, έχει βάθος τουλάχιστον 1,5 μ. Επίσης από μέσα του βγαίνει βαρύς υγρός αέρας. Το πιο πιθανό είναι να μην συνεχίζει πάνω 1,5 με 2 μ. αλλά με πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω με μεταλλική μεζούρα το ενδεχόμενο να προχωρά περισσότερο.

…αφετέρου ανέβηκα σε ένα παλιό (ίσως αρχαίο) λατομείο πέτρας, στη θέση 37°55’49’’N 23°46’16’’E, περί τα οκτώ στρέμματα έκταση. Μεταξύ άλλων, στις πρώτες τέσσερις εικόνες, διακρίνεται και ο παλιός λατομικός δρόμος υποστηριζόμενος από αναβαθμίδα ξερολιθιάς. Λόγω του δασικού χωματόδρομου και του μικρού γκρεμού περί τα 2 μ., που δημιουργήθηκε από το άνοιγμά του, θα πρέπει κάποιος να βρει κατάλληλο σημείο/ πέρασμα να ανέβει – υπάρχουνε πάντως αρκετά ασφαλή περάσματα. Διακρίνονται επίσης και κάποια πρόσφατα πέτρινα κτίσματα, υποθέτω ξεσκέπαστα πέτρινα μπιβουάκ (μπιβουάκ: κάθε αυτοσχέδιο καταφύγιο στην ύπαιθρο, που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια εξερευνήσεων στη φύση ή στην ορειβασία. Συνήθως εννοείται ο σάκος για υπαίθριο ύπνο ή κάποιο καταφύγιο κατασκευασμένο από φυσικά υλικά).






















Δεν υπάρχουν σχόλια: