02 Ιουνίου 2024

[στις κορυφές Δραμπάλα και Μάλιζα και στο εκκλησάκι Aγ. Νικόλαος, στην Πάρνηθα, 01.06.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολουθήσαμε, με το Χρήστο Καραμήτσο, το πρωινό τής 1ης Ιούνη 2024, στη βόρεια Πάρνηθα. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Η παρουσίαση, για λόγους που θα αναφερθούνε στη συνέχεια, θα γίνει σε δύο (2) αναρτήσεις: η πρώτη προς τις κορυφές Δραμπάλα και Μάλιζα και η επόμενη προς το εκκλησάκι Αγ. Νικολάου (του Νεομάρτυρα εξ Ιωαννίνων).
Ξεκινήσαμε πεζή από ένα σημείο, 1.400 περίπου μ. μετά το εξωκλήσι Αγ. Τριάδας Αυλώνα, όπου δίπλα στο δρόμο, λόγω των έργων διέλευσης τού αγωγού φυσικού αερίου, πριν τριάντα περίπου χρόνια, έχει σχηματιστεί ένα βύθισμα λίγων τετραγωνικών μέτρων – μια εποχική λιμνούλα και ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο που ανεβαίνει τη ρεματιά μεταξύ των ορεινών όγκων Μεγάλο Αρμένι και Δραμπάλα.
Φτάνοντας στο σημείο που εκατέρωθεν του χωματόδρομου ξεκινάνε δυο μονοπάτια, το ένα βόρεια / βορειοδυτικά προς Μεγάλο Αρμένι και το άλλο, προς τα εκεί που δείχνει η ξύλινη πινακίδα (η οποία γράφει προς Σαλονίκι) νότια*, προς Δραμπάλα,























…συνεχίσαμε στο δεύτερο ανεβαίνοντας τις βόρειες πλαγιές τής Δραμπάλας:
-αναμφίβολα υπάρχουνε καλύτεροι τρόποι σήμανσης:











































-στην επόμενη η πεπλατυσμένη κορυφή Δραμπάλα (η θέα από την κορυφή, από την οποία περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου, είναι περιορισμένη (σ.σ. η κορυφή Δραμπάλα είναι στα 787 μ. υψόμετρο, λίγο ψηλότερα από τη βορειότερή της στο Μεγάλο Αρμένι, 750 μ., και χαμηλότερη από τη νοτιότερή της Μάλιζα, 845 μ.) και μόνο προς τα δυτικά και βορειοδυτικά έχει πολύ καλή θέα):






















-στην επόμενη η κορυφή Μάλιζα (από την κορυφή Δραμπάλα):


















Συνεχίσαμε το μονοπάτι, μες στο πυκνό δάσος πεύκων, κουμαριών, πουρναριών κ.λπ. προς την κορυφή Μάλιζα:
























-στην επόμενη, που λήφθηκε προς τα βόρεια, ξεχωρίζει η κορυφή Δραμπάλα και οριακά πίσω της το Μεγάλο Αρμένι. Όσο ανεβαίνουμε, το Μεγάλο Αρμένι διακρίνεται όλο και περισσότερο και (βλέπε παρακάτω εικόνες από την κορυφή Μάλιζα) φτάνοντας στην κορυφή Μάλιζα, θα διακρίνεται οριακά, όλη η κορυφογραμμή τού ορεινού όγκου Μεγάλο Αρμένι (σ.σ. πρόκειται για ασβεστολιθικό λέπι):


















Οι επόμενες από την πεπλατυσμένη κορυφή Μάλιζα, από την οποία η θέα είναι πολύ καλή φτάνοντας βόρεια μέχρι τις δυτικές ακτές τής νότιας Εύβοιας και τους ορεινούς της όγκους, δυτικά μέχρι πέρα τούς ορεινούς όγκους Πατέρα, Κιθαιρώνα, Ελικώνα, Παρνασσό, νότια τής κορυφές τής Παρνηθας: Όρνιο, Καραβόλα, Πλατύ Βουνό, Κρισιγιώνα και Κράκουρα, ενώ ανατολικά περιορίζεται από το Σκίμφθι.:






















-στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνεται η Λάκκα Σαλονίκι:


















(Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση)

*το υπόψη μονοπάτι δεν υπάρχει σημειωμένο στο χάρτη τού topoguide.gr ενώ υπάρχει σημειωμένος ο αγωγός φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το μονοπάτι αυτό ανοίχτηκε τα τελευταία χρόνια (τα σημάδια είναι πρόσφατα, αλλά διακρίνονται και παλαιότερα) ή ότι υπήρχε παρατημένο και συντηρήθηκε πρόσφατα ως μια εναλλακτική πεζοπορική διαδρομή προς Σαλονίκι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: