20 Νοεμβρίου 2023

[στην Πάρνηθα: Μόλα-Σαλονίκι-Πύρεζα-Λοιμικό-Μόλα, 19.11.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια από τις ωραιότερες και χορταστικότερες διαδρομές στην Πάρνηθα, η οποία γίνεται σε μονοπάτια και δασικούς χωματόδρομους, την κυκλική διαδρομή: Μόλα-Σαλονίκι-Πύρεζα-Λοιμικό-Μόλα, μέγιστης υψομετρικής διαφοράς 377 περίπου μέτρων και μήκους πάνω από 16 χλμ. (σ.σ. αφορά τη διαδρομή την οποία ακολούθησα, και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia, που προηγείται των εικόνων, το παγωμένο πρωινό τής Κυριακής, 19 Νοέμβρη 2023. Θα μπορούσε να είναι κατά τι μικρότερη αλλά επέλεξα, για λόγους ασφαλείας, από τη Μόλα μέχρι τη λάκκα «Σαλονίκι», να ακολουθήσω το δασικό χωματόδρομο και όχι μονοπάτια, αφού εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς ορεινός πεζοπόρος βόρεια τής περιοχής «Μόλα».) Μαζί με τις στάσεις για φωτογραφίες και μια περί το ένα τέταρτο, για ξεκούραση, στο εξωκκλήσι τού Αγ. Γεωργίου στο Λοιμικό, διήρκεσε περί τις τέσσερις (4) ώρες και 25 λεπτά.

































Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή:

-στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται ο με πεπλατυσμένη κορυφή ορεινός όγκος «Καψάλα» και στο βάθος δεξιά το «Κατσιμίδι»:


-στην επόμενη, στο βάθος, δεσπόζουν οι κορυφές «Όρνιο» (1.340 μ.) αριστερά και «Καραβόλα» (1.413 μ.) δεξιά:



















-στην επόμενη, στο βάθος, διακρίνονται οριακά η Βοιωτία και η Εύβοια και σε δεύτερο πλάνο ο ορεινός όγκος «Σκίμφθι»:



















-μετεωρολογικός σταθμός:



















-στην επόμενη ο ορεινός όγκος «Δέντρα»:















---
























-στην επόμενη, στο βάθος, ο ορεινός όγκος «Σκίμφθι» ενώ το μονοπάτι ανατολικά πηγαίνει προς «Παλιομήλεσι» και Σφενδάλη (Μαλακάσα):



















-οι επόμενες από τη λάκκα «Σαλονίκι» με τα δύο πηγάδια:
























-οι επόμενες από το μονοπάτι προς τη λάκκα «Πύρεζα» (< τόπος φωτιάς < από τον αρχαίο πύργο Λοιμικού ή Λημικού όπου υπήρχε φρυκτωρία) και το Λοιμικό ή Λημικό:




























-οι επόμενες από τη λάκκα «Πύρεζα» με τα δύο πηγάδια:
























-οι επόμενες από το μονοπάτι από τη λάκκα «Πύρεζα» προς το Λοιμικό ή Λημικό:


























Εικόνες από το Λοιμικό, και ιδίως τον αρχαίο πύργο και το εκκλησάκι Αγ. Γεώργιος, είχανε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο (βλέπε το αμέσως προηγούμενο link). 

-οι επόμενες από τη μικρή παράκαμψη προς το πηγάδι Λοιμικού, στην κατασκευή τού επιστόμιου τού οποίου έχουνε περιληφθεί δομικά υλικά (λίθοι) από τον αρχαίο παρακείμενο πύργο*. Στο δρόμο ξεχωρίζει μια υπεραιωνόβια δρυς (βελανιδιά):































-αντίθετα με την προηγούμενη φορά, που είχαμε έρθει στο Λοιμικό ή Λημικό από τη «Μόλα» και επιστρέψει μέσω του δασικού χωματόδρομου, αυτή τη φορά ακολούθησα το πανέμορφο, κάτω από τα έλατα, μονοπάτι, εικόνες από το οποίο ακολουθούν:
































-το video που ακολουθεί από το πρώτο, μόλις 650 μ. από τη  «Μόλα», ξέφωτο στο μονοπάτι!



* από το topoguide.

Δεν υπάρχουν σχόλια: