20 Αυγούστου 2024

[στις Μεγάλη Ράχη και Ράχη Μάδι, στα Γεράνεια όρη, 20.08.2024]

Τα Γεράνεια όρη, όπως και οι ορεινοί όγκοι Πατέρας (βόρεια των Γερανείων) και Κιθαιρώνας (βόρεια τού Πατέρας), για λόγους που αφορούνε γεωλογικές διεργασίες, βαθιά στο εσωτερικό τής Γης, στην ευρύτερη περιοχή, έχουν έναν βασικό προσανατολισμό στον άξονα Δ-Α. Από αυτά ο Κιθαιρώνας είναι σχεδόν αποκλειστικά ένα ασβεστολιθικό βουνό όπως, αλλά σε λιγότερο βαθμό, ασβεστολιθικό βουνό είναι και το όρος Πατέρας, στο οποίο περιοχές με σιδηρομετάλλευμα, όπως αυτές κοντά στην κορυφή Πατέρας, υποδεικνύουν ότι μέρος των πετρωμάτων του έχει σχηματιστεί με διαφορετικές διεργασίες από αυτές των ασβεστολιθικών. Τα Γεράνεια όρη, δυτικά και ιδίως ανατολικά [σ.σ. μάλιστα στις ανατολικές του απολήξεις, πάνω από την Κινέτα και την Κακιά Σκάλα, τα πολύ διαβρωμένα ασβεστολιθικά πετρώματα σχηματίζουνε πολλούς εντυπωσιακούς καρστικούς σχηματισμούς (όπως σπηλιές, βραχοσκεπή, δολίνες)] είναι ασβεστολιθικά, αλλά εξ αιτίας τού ηφαιστείου Σουσάκι [το ηφαίστειο Σουσάκι, από το οποίο δεν υπάρχει πια, λόγω διάβρωσης, ηφαιστειακός κώνος, βρίσκεται πάνω από τα διυλιστήρια τής Motor Oil, ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο τού Αιγαίου, είχε εκραγεί πριν από 2,7 περίπου εκ. χρόνια αλλά εξακολουθεί να έχει μια πολύ έντονη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα], όλη η κεντρική περιοχή, των Γερανείων ορέων, αποτελείται κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα και εδάφη με κατά τόπους πολύ όμορφα χρώματα. Στο χάρτη από το google-earth, έχω σημειώσει σε αδρές γραμμές την περιοχή που κυριαρχούνε τα ηφαιστειακά πετρώματα: είναι αυτή μεταξύ των κόκκινων γραμμών.

















Στο παρόν ακολούθησα μια όμορφη κυκλική διαδρομή, σε καταπράσινο τοπίο και όμορφα χρώματα στη γης, από τον οικισμό Κάτω Χαρβάτι, προς τη ράχη «Μεγάλη Ράχη» και επιστροφή μέσω της ράχης «Μάδι», οι οποίες βρίσκονται εκατέρωθεν του βαθιού ρέματος Λουμπινιάρη.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούνε εικόνες από

τη διαδρομή στο χωματόδρομο που ανεβαίνει τη «Μεγάλη Ράχη»
-στο video, μεταξύ άλλων διακρίνονται: Ο οικισμός Άνω Χαρβάτι, ο νοτιοανατολικός κορινθιακός κόλπος και ο ορεινός όγκος Παλιοβούνα Γερανείων από ανατολικά / νοτιοανατολικά:



-στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνεται η ράχη «Μάδι» και στο βάθος η Παλιοβούνα Γερανείων από βορειοανατολικά:


















-στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνονται ο δυτικός Σαρωνικός κόλπος, τα Όνεια όρη κ.λπ.:


















-στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνονται, δεξιά η Μεγάλη Ντουσκιά και αριστερά της η Μικρή Ντουσκιά:



















το χωματόδρομο, μετά τη «Μεγάλη Ράχη», προς τα δυτικά / βορειοδυτικά (σ.σ. ο εν λόγω χωματόδρομος βγαίνει στο εκκλησάκι Παναγία Φανερωμένη και από κει στα Πίσια)
-στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνονται, η «Μεγάλη Ράχη» και οριακά, αριστερά στο βάθος, η Αίγινα:


















-στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνεται η ψηλότερη κορυφή των Γερανείων ορέων, το Μακρυπλάγι:


















-στην επόμενη διακρίνονται η ράχη «Μάδι» και στο βάθος η Παλιοβούνα από βορειοανατολικά:


















και το χωματόδρομο και σύντομα μονοπάτι στον υδατοκρίτη/ υδροκρίτη τής ράχης «Μάδι»
-στην επόμενη διακρίνονται ένα εγκαταλελειμμένο τροχόσπιτο και στο βάθος η Μικρή Ντουσκιά:


















-μετά το εγκαταλελειμμένο κτίσμα/ αποθήκη χτισμένη με τσιμεντόλιθους, ο χωματόδρομος συνεχίζει ως μονοπάτι:


















-από το σημείο τής επόμενης εικόνας το μονοπάτι γίνεται πολύ επικλινές και σε συνδυασμό με τη σαθρότητα τού εδάφους απαιτεί προσοχή. Μάλιστα σε κάποιο σημείο που περνά πάνω από το γκρεμό έχουνε μπει σκοινιά:





















-στην επόμενη ό,τι απέμεινε από σκύλο που κατά πάσα πιθανότητα κατασπαράχθηκε από λύκους. Λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπέρα έχει στάνες. Τα Γεράνεια όρη είναι γεμάτα από λύκους:


















-στην επόμενη η Παλιοβούνα από νοτιοανατολικά: 




Δεν υπάρχουν σχόλια: