Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 3ης Δεκέμβρη 2023, στα Γεράνεια όρη, από το σημείο που διακλαδίζεται ο δασικός χωματόδρομος, που ανεβαίνει από το εκκλησάκι Παναγία «Χανιώτισσα», στην περιοχή Αμπελώνες Γερανείων, στα 671 μ. υψόμετρο, μέχρι την κορυφή «Μακρυπλάγι» των Γερανείων ορέων, στα 1.369 μ. υψόμετρο. Η διαδρομή, υπέροχη, μες στο πυκνό πευκοδάσος, που αναγεννιέται στις καμένες περιοχές από το 2018 και το 2021, και ψηλά ελατοδάσος, περί τα 24 χλμ, με την επιστροφή από τον ίδιο δρόμο, διήρκεσε, με 2-3 σύντομες στάσεις για ξεκούραση και φωτογραφίες και τη μικρή παράκαμψη για τα ερείπια τού αρχαίου οχυρού στη θέση «Αέρας», περί τις 7,5 ώρες. Οι καιρικές συνθήκες, ελαφριά νέφωση, ήταν ιδανικές για ορεινή πεζοπορία, αλλά η ορατότητα δεν επέτρεπε τη θέα μέχρι τα βάθη τού ορίζοντα, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν εξαιρετική. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή:
-από ένα χαρακτηριστικό κτίσμα, που εξυπηρετεί μια από τις αρκετές στάνες, οι οποίες υπάρχουνε κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθήσαμε:
-στην επόμενη, ανάμεσα στις πλαγιές όπου το πευκοδάσος ξαναζωντανεύει, στο βάθος, διακρίνονται ο βορειοανατολικός κορινθιακός κόλπος, το χωριό Αλεποχώρι, η χερσόνησος «Μύτικας» και ο Κιθαιρώνας:
-από τη μικρή παράκαμψη προς τα ερείπια τού αρχαίου οχυρού στη θέση «Αέρας» (στην πρώτη το επίμηκες τείχος στη διεύθυνση Δ-Α, οι επόμενες από το κυκλικό οχυρό ψηλότερα), σε θέση που δεσπόζει της πλαγιάς «Μακρυπλάγι» από ανατολικά μέχρι κάτω τις ακτές τού Σαρωνικού κόλπου:
---
-στην επόμενη, τα νερά τού Σαρωνικού κόλπου, μπροστά στην Κινέττα, όπως φωτιζόντουσαν στη θολή ατμόσφαιρα, μέσ’ από τα κενά των σύννεφων. Διακρίνονται και δύο νησίδες:
-στις επόμενες, τα δύο πυροφυλάκια, που συναντήσαμε ανεβαίνοντας:
-στην επόμενη, πανοραμική εικόνα του δυτικού Σαρωνικού κόλπου (κόλπος Μεγάρων) και των πεδινών εκτάσεων βόρεια τής Κινέττας και της πόλης των Αγ. Θεοδώρων. Στο βάθος οι ορεινοί όγκοι τής βορειοανατολικής Κορινθίας, τα Λουτρά τής Ωραίας Ελένης, τα Όνεια Όρη, η περιοχή τού Ισθμού τής Κορίνθου κ.λπ:
-στις επόμενες, το Αλεποχώρι και στο βάθος οι ορεινοί όγκοι Πατέρας και Κιθαιρώνας:
-στην επόμενη, τα διυλιστήρια της Motor Oil, στους Αγ. Θεοδώρους Kορινθίας:
---
-ο πύργος τού ΟΤΕ, στην κορυφογραμμή, στο «Μακρυπλάγι» (στη δεύτερη εικόνα, αριστερά κάτω το Αλεποχώρι):
-στην επόμενη, που λήφθηκε λίγα μέτρα από το παλιό κτίριο τής ΥΠΑ, προς τα βόρεια, μια παλιά εξέδρα για ανεμοπτεριστές:
-οι επόμενες από το μονοπάτι, στην κορυφογραμμή, από το παλιό κτίριο τής ΥΠΑ μέχρι την κορυφή:
--οι επόμενες από έναν κορμό ελάτου, χτυπημένου από κεραυνό, ο οποίος τού κατάκαψε όλο το εσωτερικό αφήνοντας σχεδόν απείραχτο το εξωτερικό τού κορμού του!:
--το ψαροχώρι «Στραβά», στις βορειοδυτικές ακτές τής χερσονήσου των Γερανείων, στον κορινθιακό κόλπο:
--οι περίφημες για τα ρήγματά τους νήσοι Αλκυονίδες:
--η κορυφή:
--η υπέροχη θέα προς τα δυτικά (μεταξύ άλλων διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά: ο δυτικός Σαρωνικός κόλπος, οι περιοχές/ οικισμοί/ χωριά: Ίσθμια, Κεχριές, Λουτρά Ωραίας Ελένης, τα Όνεια Όρη, η περιοχή τού Ισθμού τής Κορίνθου, (στο βάθος ίσα ίσα μες στη θολούρα) οι ορεινοί όγκοι τής βορειοανατολικής Κορινθίας, οι πόλεις τής Κορίνθου και οριακά τού Λουτρακίου, οι ορεινοί όγκοι των δυτικών Γερανείων: πάνω από το Λουτράκι (με την κορυφή Πίντιζα και την Παλιοβούνα), οι Μικρή και Μεγάλη Ντουσκιά, το ψαρωχώρι «Στραβά» και το χωριό Σχίνος, ο βορειοανατολικός κορινθιακός κόλπος με τις Αλκυονίδες νήσους, οι νότιες ακτές τής Βοιωτίας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου