10 Οκτωβρίου 2023

[στην κορυφή «Πατέρας» τού όρους Πατέρας, 08.10.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από την κορυφή «Πατέρας» τού όρους Πατέρας, την 4η ψηλότερη του και την εξαιρετική θέα (παρά τη θολούρα τού πρωινού τής 8ης Οκτώβρη 2023). Η πορεία την οποία ακολουθήσαμε (περί τα 13 χλμ. με την επιστροφή στην ίδια διαδρομή, και 590 μ. υψομετρική διαφορά) έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:





































Ξεκινήσαμε από τη Μονή Αγ. Τριάδας και ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο προς τα δυτικά / βορειοδυτικά και λίγο μετά στο βάθος τής κοιλάδας – ο δασικός δρόμος ανεβαίνει δίπλα ή μέσα στην κοίτη τού ρέματος που κατεβαίνει την κοιλάδα – μεταξύ των ορεινών όγκων «Μπούφης» (βορειοανατολικά) και «Πατέρας» και «Ανάποδη Στρούγγα» (νοτιοδυτικά). Ο δασικός χωματόδρομος είναι γεμάτος πεσμένους καμένους κορμούς, από τη φωτιά τού 2021, οι οποίοι δυσκολεύουνε την πορεία, ενώ διασχίζεται κάθετα ή διαγώνια από νεροφαγώματα. Μπορεί να ανοίχτηκε για να εξυπηρετήσει το παλιό ορυχείο σιδήρου, ψηλά προς την κορυφή «Πατέρας», αλλά θα πρέπει να συντηρηθεί για να μπορούνε να περνάνε πυροσβεστικά οχήματα, αν τυχόν χρειαστεί μελλοντικά. Να σημειώσουμε ότι ψηλά προς τη Λάκκα «Πατέρα» και την κορυφή «Πρ. Ηλίας» ο δρόμος παίρνει ένα κοκκινωπό χρώμα και είναι διάσπαρτος από μικρά κομμάτια σιδηρομεταλλεύματος.

Ακολουθούν εικόνες από το δρόμο (στην προτελευταία διακρίνεται η κορυφή «Πατέρας» από βορειοδυτικά και στην τελευταία ένα από τα ορυχεία και χώρος απόθεσης σιδηρομεταλλεύματος, ψηλά στα 990 περίπου μ. – λίγο χαμηλότερα και βορειότερα από την κορυφή «Πατέρας» βρίσκονται και άλλοι χώροι ορυχείων):   






















Από εκεί πήραμε την ασβεστολιθική ράχη (υδροκρίτη) που ανεβαίνει από δυτικά / ελαφρά βορειοδυτικά στην κορυφή «Πατέρας». Στη επόμενη η κορυφή «Πατέρας» (1.091 μ.) από δυτικά:


















Ακολουθούν εικόνες από την κορυφή «Πατέρας» και την εξαιρετική θέα (ανάλογα και με την ορατότητα) προς: τις κορυφές τού όρους «Πατέρας»: «Μεγάλη Κολοσούρα» (1.108 μ.), «Λεοντάρι» ή «Έλατος» (1.132 μ.), «Ντουσκιά» (1.114 μ.), «Πρ. Ηλίας» (1.014 μ.) και «Ανάποδη Στρούγγα» (1.060 μ.), τον Κορινθιακό κόλπο, όλες τις βόρειες πλαγιές των Γερανείων ορέων από τον «Καβαλάρη», πάνω από την Κακιά Σκάλα, μέχρι πέρα τη «Μεγάλη Ντουσκιά» και τη βορειοδυτικά απόληξη τής χερσονήσου των Γερανείων στον Κορινθιακό, τις Αλκυονίδες νήσους, τον Κιθαιρώνα, το όρος Πάστρα, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, το Ποικίλο και το Αιγάλεω όρος, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τις ακτές τής Πελοποννήσου κ.λπ.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: