23 Αυγούστου 2024

[στον ορεινό όγκο Σταυραετός-στο Ψάρι Κορινθίας-22.08.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολούθησα στον ορεινό όγκο Σταυραετός, που βρίσκεται δυτικά τού χωριού Ψάρι Κορινθίας και ανατολικά τής λίμνης Στυμφαλία.
Μια όμορφη διαδρομή με εξαιρετική θέα προς τον ορεινό όγκο Ζήρεια, το οροπέδιο που βρίσκεται η λίμνη Στυμφαλία κ.λπ.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Ξεκίνησα από το σημείο που διακλαδίζεται ο δρόμος, από το Ψάρι προς το χωριό Καλιάνοι, προς τρεις χωματόδρομους:
-δεξιά προς το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας, στο δυτικό άκρο τού ορεινού όγκου Θοδώριζα   
-ενώ αριστερά ξεκινούνε δύο: 
--ο βορειότερος κινείται λίγο χαμηλότερα στην απόκρημνη βόρεια πλαγιά (στον ορεινό όγκο Σταυραετός), περνά από μια μεγάλη στάνη και από εκεί ως μονοπάτι προς το εκκλησάκι Αγ. Θεόδωροι
--ο νοτιότερος, μετά από μια κλειστή στροφή, συνεχίζει ως μονοπάτι κοντά στην κόψη, ψηλά, στην απόκρημνη πλαγιά προς την κορυφή, διατρέχοντας όλη την κορυφογραμμή μέχρι κάτω στα όρια τού Σταυραετού, πολύ κοντά στα όρια τής λίμνης Στυμφαλία,
και ακολούθησα αυτόν προς την κορυφογραμμή.

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή, η οποία είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη μέχρι την κορυφή ενώ από εκεί έχει μεν κάποια διάσπαρτα σημάδια, αλλά είναι ευδιάκριτη. Μάλιστα σε όλη την κορυφογραμμή ψηλά υπάρχουνε τουλάχιστον δυο τρία ακόμα παράλληλα, πολύ κοντινά, μονοπάτια ανοιγμένα από τα κατσίκια.

























-στην επόμενη διακρίνεται το χωριό Ψάρι, αριστερά του το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας, πίσω του ο Γαβριάς ενώ στο βάθος μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Φουκάς, ο Ακροκόρινθος και το Πεντεσκούφι:




















-στην επόμενη εντυπωσιακή θέα προς τη Ζήρεια και ιδίως τη Μικρή:



































-η κορυφή:



















-η περιοχή, δίπλα, νότια στην κορυφή, Νεραϊδοσπηλιές:




















-από τη διαδρομή στην κορυφογραμμή: 
--στο βάθος η κορυφή, ένας πάσσαλος / σημάδι και κάτω ένα κόκκαλο (μάλλον κατσικιού):

























--στο μέσο τής πρώτης εικόνας διακρίνεται μια εκτεταμένη γραμμή διαβρωμένων βράχων, που ακολουθεί την κλίση τού βουνού, με αβαθείς σπηλιές και βραχοσκεπή και πίσω της το όρος Απέλαυρο με την μεγάλη και εντυπωσιακή είσοδο σπηλιάς / βραχοσκεπούς:























--από το σημείο αυτό, λίγο πριν το μονοπάτι αρχίσει να κατεβαίνει, η θέα προς τα νοτιοδυτικά, τα δυτικά και βορειοδυτικά είναι εκπληκτική! Ουσιαστικά το Απέλαυρο όρος βρίσκεται μεταξύ δύο μακρόστενων οροπεδίων: αριστερά (νοτιότερα) αυτό που φτάνει μέχρι το όρος Λύρκειο και δεξιά (βορειότερα) αυτό που φιλοξενεί τη λίμνη Στυμφαλία και φτάνει μέχρι το όρος Ολίγυρτος.
Στο video ξεχωρίζουν, από αριστερά: το όρος Φαρμακάς, στο βάθος το όρος Λύρκειο, το όρος Απέλαυρο μεταξύ των οροπεδίων, η λίμνη Στυμφαλία, το Μαυροβούνι, οριακά το όρος Πεντέλεια η Ζήρεια κ.λπ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: