29 Αυγούστου 2024

[στο Ασκληπιείο τής Αρχαίας Φενεού - 28.08.2024]

Στο οροπέδιο / πόλγη  τής Φενεού, με την μακραίωνη ιστορία (ενδεικτικά: korinthia.net.gr), το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Αροάνια / Χελμός, δυτικά, και Κυλλήνη / Ζήρεια, ανατολικά, υπάρχουνε τα ερείπια ενός σημαντικότατου θρησκευτικού / θεραπευτικού χώρου: το Ασκληπιείο τής Φενεού.
Ανασκάφηκε κατά την περίοδο από το 1958 έως το 1961, από την έφορο αρχαιοτήτων Ε. Πρωτονοταρίου Δεϊλάκη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ναό αφιερωμένο, με βάση επιγραφές, στον Ασκληπειό. Οι διαστάσεις τού ιερού είναι 10 Χ 6,10 μ. Σε ένα ορθογώνιο βάθρο βρεθήκανε δύο μεγάλων διαστάσεων μαρμάρινα πόδια με σανδάλια μήκους 80 εκ. έκαστο και πίσω από το βάθρο ένα γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι ύψους 80 εκ. με αλαβάστρινα μάτια. Είναι ό,τι σώθηκε από δύο αγάλματα – έργα των μέσων τού 2ου π.Χ.: του Ασκληπιού και της Υγείας. Όλα τα ευρήματα από το Ασκληπιείο φιλοξενούνται σε μουσείο στο σημερινό χωριό τής Αρχαίας Φενεού.  Ίχνη χρήσης τού χώρου ανάγονται στις μεσοελλαδική και υστεροελλαδική περίοδο ενώ η αρχική κατασκευή τού Ιερού ανάγεται στα τέλη του 7ου - αρχές του 6ου αι. π.Χ.    
Η σημαντικότερη περίοδος λειτουργίας τού Ιερού ανάγεται στα χρόνια κατασκευής και τοποθέτησης των ανωτέρω αγαλμάτων οπόταν γίνανε και εργασίες όπως η ανακατασκευή τής κεντρικής αίθουσας και του βόρειου δωματίου ως εστιατορίου και η κατασκευή και ο χρωματισμός μιας πήλινης σίμης και των λεοντοκέφαλων υδρορροών (οι εν λόγω πληροφορίες από παλαιότερη ιστοσελίδα τού ΥΠ.ΠΟ).
Στα μέσα τού 1ου μ.Χ. αι. καταστρέφεται από σεισμό. Ανακατασκευάζεται αλλά πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος αυτοκρατορικής λατρείας.  
Ακολουθούν εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο Μεσινό-Αρχαία Φενεός  (Καλύβια)-Λίμνη Δόξα, λίγο πριν την Αρχαία Φενεό. Στο δρόμο υπάρχει σχετική πινακίδα:



























   

Δεν υπάρχουν σχόλια: