30 Αυγούστου 2024

[στο μονοπάτι, στα Γεράνεια όρη, πάνω από το Λουτράκι, στον οποίο γίνεται ο αγώνας ορεινού δρόμου τού Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου, 29.08.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια εξαιρετική διαδρομή, στα Γεράνεια όρη, πάνω από το Λουτράκι, στον οποίο γίνεται ο αγώνας ορεινού δρόμου τού Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι, που ανεβαίνει οφιοειδώς μεταξύ αφενός του ρέματος που κατεβαίνει από την εγκαταλελειμμένη Μονή Απ. Παύλου και, προτού εκβάλλει στον κορινθιακό κόλπο, περνά από ένα παλιό λατομείο, το οποίο διακρίνεται σε ορισμένες εικόνες, κατωτέρω, αφετέρου του ρέματος, που κατεβαίνει δυτικά τού ασφαλτόδρομου, ο οποίος ανεβαίνει από το Λουτράκι προς τις μονές Πρ. Ηλία και Οσίου Παταπίου (σ.σ. πρόκειται για τον ανατολικότερο, και πολύ συντομότερο, ασφαλτόδρομο που ανεβαίνει από το Λουτράκι προς τη Μονή Οσίου Παταπίου.). Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia: 




















Ξεκινώντας το μονοπάτι, ως συνέχεια του σύντομο δρόμου, ο οποίος ξεκινά από την επαρχιακή οδό Λουτρακίου Περαχώρας, λίγες δεκάδες μέτρα μετά το σημείο που αρχίζει/τελειώνει η περιφερειακή οδός πάνω από το Λουτράκι, δεξιά προς μια πολυκατοικία, όπως διακρίνεται στις φωτογραφίες,…































-όπως θα δείξουμε αργότερα, πάνω στην κατωτέρω «απόληξη βράχου» υπάρχει κολονάκι τής ΓΥΣ:











































… διακρίνονται σημαντικά έργα στήριξής του προς τα νότια (τοιχία), των τελευταίων χρόνων, ενώ προς τα βόρεια έχουνε γίνει εργασίες αφαίρεσης των βράχων και άνοιγμα τού πλάτους του. Κατά πάσα πιθανότητα το μονοπάτι είναι παλιός καρόδρομος που πήγαινε από το Λουτράκι προς την Περαχώρα, τα Πίσια κ.λπ.

Φτάνοντας στο «βράχο», τον οποίο ανεβαίνει εύκολα κανείς με λίγη προσοχή,…



















-στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται η Πέτρα Περαχώρας, η περιοχή με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η Μονή Οσίου Παταπίου:


















…κινήθηκα λίγες δεκάδες μέτρα νότια μέχρι την «απόληξη βράχου», που αναφέρθηκε νωρίτερα, όπου υπάρχει κολονάκι τής ΓΥΣ, με την υπέροχη θέα!:






















Κατόπιν, μεταξύ δύο μονοπατιών, επέλεξα να κινηθώ βορειοδυτικά. Λίγο μετά το μονοπάτι κινείται πάνω σε ανάχωμα και περνά από ένα πέτρινο γεφυράκι…



















…βεβαιώνοντας τον ισχυρισμό ότι το μονοπάτι, που συντηρείται πάρα πολύ καλά, το οποίο ακολούθησα είναι παλιός καρόδρομος.
Φτάνοντας στο όμορφο λιβάδι με τα ελαιόδεντρα και τα κυπαρίσσια, που βρίσκονται δίπλα στον ασφαλτόδρομο που ανεβαίνει προς τη Μονή Οσίου Παταπίου,...


















...συνέχισα ανατολικά σε χωματόδρομο και κατέβηκα μέσω μονοπατιού που βγαίνει στο «βράχο» που αναφέρθηκε νωρίτερα.



Η διαδρομή πέρα από την εξαιρετική θέα, επειδή γίνεται σε μονοπάτι με πολύ λίγη κλίση, προσφέρεται και για όχι πολύ έμπειρους ορειβάτες, ως μέρος διαδρομής κάθετης διάσχισης τού ορεινού όγκου των Γερανείων πάνω από το Λουτράκι (της Παλαιοβούνας), από το ύψος τής θάλασσας στην κορυφή Πίντιζα (στα 1.032 μ.) και από κει κατέβασμα στα Πίσια αφού σχεδόν το μισό μέρος τής υψομετρικής διαφοράς ανόδου γίνεται κρατώντας δυνάμεις για το μονοπάτι από τον Όσιο Πατάπιο και πάνω. Εννοείται πάντως ότι μια τέτοια πορεία συνίσταται για την περίοδο Οκτώβρη-Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: