06 Σεπτεμβρίου 2024

[οι σπηλιές στο δρόμο από τα Καρυώτικα Ξυλοκάστρου προς το Ζεμενό, 04.08.2024]

Ανεβαίνοντας, οδικά, προς το Ζεμενό Κορινθίας και το λόφο Τσούκα, αυτό που παρατήρησα ήτανε κάποιες σπηλιές, πολύ κοντά στο δρόμο, λίγα μέτρα από πάνω του, στη θέση 38°03’28’’N 22°37’44’’E, αλλά προτίμησα να πάω να τις δω, στο βαθμό που θα ήταν εφικτό, κατεβαίνοντας.
Επιστρέφοντας από το λόφο Τσούκα, κατ’ αρχάς πρόσεξα, στη θέση  38°1'46"N 22°36'13"E, ακριβώς δίπλα στο δρόμο, μες στο χωριό Ζεμενό, τη σπηλιά:



















Συνεχίζοντας, οδικά, έφτασα στο σημείο που είχα εντοπίσει. Το τοπίο είναι βραχώδες από ιζηματογενές πέτρωμα, με τα βράχια να έχουνε σχηματιστεί από μικρές πέτρες συγκολλημένες με πετρωμένα κοκκώδη συστατικά. Γενικά στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν ασβεστολιθικά πετρώματα.
Ανέβηκα στο χώρο μπροστά στις σπηλιές, οι οποίες βρίσκονται στη σειρά, κατά μήκος, κυρίως, της βάσης μιας εκτεταμένης απόληξης βράχου, πάνω από το δρόμο.
Ακολουθούν εικόνες από τις υπόψη σπηλιές, από τα νότια προς τα βόρεια, δηλαδή κατεβαίνοντας. Στις υπόψη σπηλιές διακρίνονται σημεία που σε περιόδους βροχών σχηματίζονται σταγονοροές, δεν έχουνε διάκοσμο, και σχεδόν όλες έχουνε καπνισμένες οροφές.

Στις επόμενες διακρίνονται μερικά βραχοσκεπή και δυο σπηλιές με τη μία πάνω από την άλλη. Αν και η είσοδος τής πάνω είναι μόλις δύο μέτρα από το έδαφος δεν ήταν εφικτό να ανέβω διότι τα κατακόρυφα βράχια, που δεν είναι ασβεστολιθικά, είναι σαθρά και οι προεξοχές να πατήσεις δεν παρέχουνε στήριξη.





















Στις επόμενες διακρίνονται τρεις σπηλιές, λίγα μέτρα βορειότερα των προηγούμενων, αλλά για να τις προσεγγίσει κανείς, από τις προηγούμενες, πρέπει να κατέβει στο δρόμο και να ανέβει. Η αριστερή στην εικόνα και η μεσαία είναι αβαθείς στο βαθμό που τις λες και βραχοσκεπή. Η τρίτη όμως έχει βάθος περί τα δύο μέτρα. Στην απέναντι πλαγιά, μετά μια μικρή ρεματιά, διακρίνεται μια άλλη σπηλιά.
























Δεξιά, όπως βλέπεις τις εισόδους των προηγούμενων, διακρίνεται μια φυσική στοά…
























…η οποία οδηγεί σε ένα χώρο με μια μεγάλη σπηλιά! που η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενες να δεις. Πόσο μάλλον που όλες αυτές οι σπηλιές δεν αναφέρονται στους ηλεκτρονικούς χάρτες.
































Στην απέναντι πλαγιά, που αναφέρθηκε ανωτέρω, στην κορυφογραμμή της, διακρίνονται τρεις τουλάχιστον σπηλιές (λίγο βορειότερα και πιο χαμηλά από εκείνη που είδαμε νωρίτερα), στη σειρά, αντίστοιχες θα έλεγα με αυτές του παρόντος, εικόνες από τις οποίες θα δούμε στην επόμενη ανάρτηση.
  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: