Ο ποταμός Σύθας, πηγάζει από ένα οροπέδιο, μεταξύ Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας στα ανάντη τής ρεματιάς Φλαμπουρίτσα, και αφού διατρέξει μια βαθιά (και σε κάποια σημεία στενή χαράδρα) κοιλάδα, ανάμεσα σε κατάφυτους ορεινούς όγκους, καταλήγει στον κορινθιακό κόλπο, δίπλα στο λιμάνι τής πόλης τού Ξυλοκάστρου.
Στα αρχαία χρόνια αποτέλεσε και το φυσικό σύνορο Αχαΐας και Σικυώνας. Πριν τέσσερα χρόνια είχανε παρουσιαστεί εικόνες από την αρχαία Πελλήνη, αχαϊκή πόλη κράτος, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Αλάριχο το 396 μ.Χ. και ήτανε χτισμένη σε πεπλατυσμένη κορυφή ορεινού όγκου, δυτικά τού Σύθα ποταμού, 8 περίπου χλμ. σε ευθεία νοτιοδυτικά από το Ξυλόκαστρο.
Ανατολικά τού Σύθα, περί τα 6 χλμ. σε ευθεία νότια από το Ξυλόκαστρο, απέναντι από την Πελλήνη, βρίσκεται ο λόφος Τσούκα, με την εντυπωσιακή πεπλατυσμένη κορυφή. Στα αρχαία χρόνια, στην κορυφή τού λόφου Τσούκα, υπήρχε ο οικισμός Δειραί, χτισμένος από τους αρχαίους Σικυώνιους (σ.σ. η Σικυώνα βρισκότανε λίγο νοτιότερα από το σημερινό Κιάτο). Μάλιστα είχανε βρεθεί και λιγοστά ερείπια των αρχαίων τειχών των Δειρών, ενώ το 1960 ένας αγρότης, από το Ζεμενό Κορινθίας, βρήκε ένα χάλκινο άγαλμα τού κεραύνιου Διός, που σήμερα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου.
Μέχρι πριν τη μεγάλη φωτιά, που πριν κάποια χρόνια έκαψε την περιοχή, υπήρχε μονοπάτι που ανέβαινε στην κορυφή τού πευκόφυτου τότε λόφου Τσούκα, αλλά κατόπιν εγκαταλείφθηκε και πλέον η πυκνή, κυρίως χαμηλή, πουρναρώδης βλάστηση έχει καλύψει όλο το λόφο. Σήμερα, ένας χωματόδρομος που κινείται κυκλικά στο λόφο, λίγο χαμηλότερα από την κορυφή, και ένα μονοπάτι, πρώην χωματόδρομος που έβγαινε σε ένα εγκαταλελειμμένο αμπελοχώραφο, επιτρέπουνε την πορεία στο λόφο, αλλά όχι προς την κορυφή. Θεωρητικά με πολύ προσοχή μπορεί κάποιος να ανέβει, αλλά ελλοχεύουνε διάφοροι κίνδυνοι: σαθρό έδαφος με γλιστερά σημεία καλυμμένα από τη βλάστηση, οχιές κ.λπ.
Στις βόρειες πλαγιές τού λόφου Τσούκα, στα 500 με 600 μ. υψόμετρο, βρίσκεται το χωριό Ζεμενό. Αξίζει να τονίσουμε ότι με το ίδιο όνομα υπάρχει χωριό και στην Αράχοβα. Το Ζεμενό Κορινθίας χτίστηκε από σλάβους στα τέλη τού 8ου. Το όνομα Ζεμενό προέρχεται από τη σλάβικη λέξη sement: στενό. Υπάρχουνε και άλλες εκδοχές για την προέλευση τού ονόματος: από το ζαμένω (πλούσια διαμονή) ή το ζα-μενής (πολύ ανδρείος). Η κύρια όμως ετυμολογία δικαιολογείται από την ιστορία (κάθοδος σλάβων) και το σημείο που είναι χτισμένο: στο ψηλότερο, νότιο άκρο μιας επιμήκους ράχης, που ξεκινά από το λόφο Τσούκα και φτάνει λίγο πάνω από το Ξυλόκαστρο.
Στο χάρτη, από τη wikimapia, που ακολουθεί, έχει σημειωθεί η σύντομη διαδρομή, την οποία ακολούθησα, με ένθετο τρισδιάστατο χάρτη, από το google earth, όπου έχουνε σημειωθεί: ο ποταμός Σύθας, από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του, και οι θέσεις τής αρχαίας Πελλήνης και του λόφου Τσούκα, στην κορυφή τού οποίου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός Δειραί.
Ακολουθούν εικόνες από την όμορφη αν και σύντομη διαδρομή. Το πρώτο video και η πρώτη εικόνα, από το δρόμο που ανέβαινα οδικώς. Μεταξύ άλλων διακρίνονται ο λόφος Τσούκα, το Ζεμενό, η Ζήρεια, η κοιλάδα που διατρέχει ο ποταμός Σύθας, ο λόφος που βρίσκεται η αρχαία Πελλήνη, ο λόφος Κούτσα, κ.λπ.:
-στο βάθος, οριακά, διακρίνονται τα Γεράνεια όρη:
-στην επόμενη, ο λόφος Κούτσα, από νοτιοανατολικά:
---
-πάνω στον απέναντι ορεινό όγκο, το περίφημο δρυοδάσος Μογγοστού:
-Η ευρύτερη περιοχή έχει σαθρά εδάφη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υφή των βράχων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου