29 Σεπτεμβρίου 2024

Περί της απαγόρευσης διέλευσης στις δασικές περιοχές, πάρκα και άλση

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι ένας σώφρων άνθρωπος δεν διαφωνεί, όταν οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα, σε μια περιοχή, είναι τέτοιες που θα ευνοούσανε την ταχύτατη επέκταση μιας δασικής πυρκαγιάς, στην προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις στην υπόψη περιοχή.
Όταν οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και το μέτωπο τής φωτιάς επεκτείνεται με ρυθμό άνω των 6 χλμ/ώρα, ο πεζός δύσκολα θα ξεφύγει, αν βρεθεί κοντά στο μέτωπο, σε ένα συνήθως οφιοειδές μονοπάτι ακόμα και αν μπορεί να τρέξει. Επιπλέον, σε μια τέτοια περίπτωση, οι πυροσβέστες πρέπει να ασχολούνται πώς θα περιορίσουνε και θα κόψουνε τη φωτιά παρά να αναλώνουνε πολύτιμους πόρους για το αν κάποιοι βρίσκονται μες στην περιοχή που έχει εκδηλωθεί φωτιά και πώς θα τους απομακρύνουν.
Υπό αυτή την έννοια οι «Ημερήσιοι Χάρτες Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς», οι οποίοι βγαίνουνε λίγο μετά το μεσημέρι τής προηγούμενης μέρας την οποία αφορούν, καλό είναι όχι μόνο που ανακοινώνονται αλλά να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και να γίνει πλήρως κατανοητή η σημασία των χρωμάτων και μάλιστα ανά περιφέρεια / περιοχή. Για παράδειγμα όταν η κατηγορία κινδύνου είναι 4 ή 5 η απαγόρευση είναι δεδομένη. Όταν όμως είναι 3 υπάρχουνε διαφοροποιήσεις ακόμα και σε γειτονικές περιοχές. Για παράδειγμα, όταν έχει 3, στο δήμο Μεγάρων ισχύει η απαγόρευση για τα Γεράνεια όρη (στο κομμάτι στην αττική) και στο νότιο μέρος τού όρους Πατέρας μέχρι την κορυφογραμμή ενώ στον όμορο προς τα βόρεια και βορειοανατολικά δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας μόνο αν έχει βγει απόφαση τού αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, όπου η πολιτεία καταφέρνει να απαξιώνει και τις όποιες τυχόν σωστές αποφάσεις παίρνει (σ.σ. ο πολίτης τις εφαρμόζει, και όχι πάντα, καταναγκαστικά και ό,τι αυτό συνεπάγεται• όχι δηλαδή γιατί έχει πειστεί για την ορθότητα τους αλλά για τις συνέπειες που τυχόν θα έχει αν τις παραβεί), ας έρθουμε στα της σημερινής Κυριακής 29 Σεπτέμβρη 2024. Το παρόν γράφτηκε το πρωινό τής μέρας αυτής – όπου στην Καλλιθέα δεν κουνιέται φύλλο (υποθέτω βάσιμα νομίζω ότι στον Υμηττό ή την Πάρνηθα για παράδειγμα οι άνεμοι θα είναι ασθενείς) – με βάση τις προβλέψεις για τον καιρό των επόμενων ωρών. Σύμφωνα λοιπόν με τα μετεωρολογικά δελτία, αλλά ΜΕΤ’Α το μεσημέρι τής Κυριακής, προβλέπονται, για την Αττική, κατά τόπους άνεμοι έως και 4 μποφόρ (σχεδόν μέτριοι δηλαδή) και έντονη πτώση τής θερμοκρασίας. Στις θάλασσες θα είναι ισχυρότεροι. Στο Σαρωνικό για παράδειγμα και τα νησιά, αλλά και τη δυτική αττική, από τις 5 μμ όμως, θα φτάσουνε μέχρι και 7 μποφόρ (πολύ ισχυροί). 
Στην ιστοσελίδα τού meteo.gr/ έχει αναρτηθεί ο χάρτης:

 
Ενώ στην ανωτέρω ιστοσελίδα τής Πολιτικής Προστασίας ο χάρτης:

 



Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι οι αυτοί χάρτες «πρόβλεψης κινδύνου δασικής πυρκαγιάς» έχουνε σοβαρές διαφοροποιήσεις ούτε να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο θα πρέπει να στερηθείς, το όμορφο σημερινό πρωινό, ακόμα και μια απλή βόλτα σε γειτονικό άλσος ή κοντινό λόφο (σ.σ. η απαγόρευση ισχύει από τις 7 πμ.), όταν μέχρι το μεσημέρι δεν θα «κουνιέται φύλλο». Απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος. Όπως και καμία σκέψη, αδιαφορία τουλάχιστον, να σκεφτεί κάποιος αρμόδιος να βγάλει απαγορευτικό από το μεσημέρι και μετά. Όπως ακριβώς και με το 112 όταν βάραγε, πριν λίγο καιρό, μεσημεριάτικα στη Βόχα, στην Κορινθία, που είχε σχεδόν νηνεμία, όπως βάραγε και σε όλη την Πελοπόννησο, γιατί στην Πύλο είχε θυελλώδεις ανέμους και φωτιά. Έτσι, ας βγάλουμε μια γενική απαγόρευση για να έχουμε. Σαν το γενικής χρήσης: «στα ‘λεγα εγώ, δεν στα ‘λεγα;» τής μαμάς, όταν κάποια στιγμή πέφταμε, γδέρναμε τα γόνατα, τρώγαμε και καμία. Οι πολίτες φταίνε για πολλά αλλά όχι για την απαξίωση, στα μάτια τους, των νόμων όταν αφήνουνε παραθυράκια προκλητικών εξαιρέσεων ή όταν αισθάνονται ότι ο νόμος και η απόφαση βγήκαν στο πόδι και απλά τους ταλαιπωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: