05 Νοεμβρίου 2024

[στην κορυφή Σκίπιζα, στο όρος Ολίγυρτος, 03.11.2024]

Εικόνες από το όρος Ολίγυρτος, τον κακοτράχαλο ορεινό όγκο στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας, με ένα μικρό τμήμα του (σ.σ. η περιοχή Σκάλα βόρεια τού Πρ. Ηλία) να ανήκει στην Αργολίδα, είχανε παρουσιαστεί πρόσφατα.
Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 3ης Νοέμβρη 2024, από το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας, στο διάσελο μεταξύ Ολίγυρτου και Σκίαθι, μέχρι την κορυφή τού Ολίγυρτου με το οικείο, από την περιοχή τής Πάρνηθας δυτικά τής κορυφής Καραβόλα, όνομα Σκίπιζα. Υπάρχουνε δύο κύριες διαδρομές για να προσεγγίσει κανείς την κορυφή Σκίπιζα. Είτε από βόρεια, ανεβαίνοντας, από το χωριό Λαύκα Κορινθίας, το χωματόδρομο ή το παράλληλο μονοπάτι προς το εκκλησάκι Σωτήρας και συνεχίζοντας το μονοπάτι προς την κορυφή είτε από νότια, από Αρκαδία, στη διαδρομή που ακολουθήσαμε. Η πρώτη είναι βατή αλλά η υψομετρική διαφορά αγγίζει τα 1.200 μ ενώ η δεύτερη, όπως δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται από το topoguide.gr, περιπετειώδης. Και δικαιολογείται όχι για τη συνεχόμενη ανηφορική διαδρομή, κατά τόπους με έντονη κλίση, ή την υψομετρική διαφορά των 676 μ. αλλά για το κακοτράχαλο μονοπάτι, το οποίο επιπλέον μπερδεύεται με τα πολλά περάσματα των κατσικιών. Μονοπάτι, όχι πάντα σαφές, ευτυχώς σηματοδοτημένο (σ.σ. σε 2-3 σημεία χρειάζονται και άλλα σημάδια) και πάνω από τα 1.620 μ. υψόμετρο, ανύπαρκτο.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:




































Ξεκινήσαμε από το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας (βλέπε προηγούμενο link από τον Ολίγυρτο) και ακολουθήσαμε το σύντομο χωματόδρομο μέχρι λίγο μετά τις κεραίες που τελειώνει εδώ (μεταξύ άλλων οριακά διακρίνεται το χωριό Κανδήλα Αρκαδίας, ανάμεσα στις παρυφές των ορέων Σκίαθις και Τραχύ):   


















-στην επόμενη το όρος Σκίαθις, στα σύνορα Αργολίδας και Αρκαδίας, από δυτικά:


















Συνεχίσαμε στο ανηφορικό κακοτράχαλο, χαρχαλώδες, μονοπάτι (το οποίο απαιτεί πολύ προσοχή στο κατέβασμα).

   
















-στην επόμενη αριστερά στο βάθος η κορυφή Χιονότρυπα και ανατολικά της η πλαγιά πίσω από την οποία βρίσκεται η κορυφή Σκίπιζα:



















Φτάνοντας στα 1.620 περίπου μ. το τοπίο γίνεται σχεδόν αλπικό και από εδώ και πάνω κινούμαστε με βάση τα σημάδια σε ένα ανηφορικό αλλά λιγότερο επικίνδυνο για γλίστρημα τοπίο.
-στην επόμενη, αριστερά, η κορυφή Σκίπιζα:


















-στην επόμενη εξαιρετική θέα προς το οροπέδιο τής Κανδήλας. Αριστερά το όρος Σκίθιας, πίσω του το όρος Τραχύ και στο βάθος το Μαίναλο:







Μια πηγή στην οποία έχει κατασκευαστεί δεξαμενή νερού και ποτίστρα για το πότισμα ζώων (κατσικιών):




















Κατόπιν ακολουθήσαμε τα σημάδια προς την κορυφή Σκίπιζα:




















-στην επόμενη, μεταξύ άλλων διακρίνονται, αριστερά στο βάθος η Ζήρεια, το οροπέδιο τής Στυμφαλίας, η ομώνυμη λίμνη τού οποίου έχει πνιγεί στα καλάμια – και αυτό βέβαια έχει συνέπειες στο οικοσύστημα τής λίμνης αφού εμποδίζεται ο ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνειά της και το Απέλαυρον όρος:

      

















H κορυφή Σκίπιζα, όπου υπάρχουνε πεσμένα και κατεστραμμένα τμήματα μετεωρολογικού σταθμού:






















-στην επόμενη διακρίνονται από αριστερά, οι δυτικότερες κορυφές τού Ολίγυρτου: Χιονότρυπα, αυτή πάνω από την περιοχή Σπηλιά στα 1.786 μ. και Γκριμπίνι, δεξιά το Μαυροβούνι και στο βάθος τα Αροάνια όρη:














---

























-τέλος, στην επόμενη, μπροστά από το οροπέδιο Στρυμφαλίας, διακρίνεται ο κατάφυτος με έλατα λόφος, στα 1.526 μ. από τον οποίο (βλέπε προηγούμενο link για τον Ολίγυρτο) είχανε παρουσιαστεί εικόνες ενός αχαρτογράφητου αρχαίου περιτειχισμένου οικισμού (κατά πάσα πιθανότητα στα μεσαιωνικά χρόνια και κάστρο) όπου υπάρχει και τμήμα τείχους των μυκηναϊκών χρόνων:
























Χρειαστήκαμε περί τις 2 ώρες και 35 λεπτά για να ανεβούμε και 1 ώρα και 15 λεπτά για να κατεβούμε με τις απαραίτητες στάσεις για ανάσες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: