Εικόνες από τον Όλυμπο Αττικής είχανε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο άλλες δύο φορές παλαιότερα*, προτού δηλαδή την περσινή φωτιά, που είχε ξεκινήσει από τον Κουβαρά και αφού έκαψε χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και τους ορεινούς όγκους τού Πάνειου όρους και του Ολύμπου Αττικής, έσβησε λίγο πριν την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου. Η συγκεκριμένη βέβαια δεν ήταν η μόνη στα κάποτε καλυμμένα πλήρως με πευκοδάσος βουνά, αλλά μάλλον είναι αυτή που έσβησε κάθε ελπίδα φυσικής αναγέννησης τού πευκοδάσους. Επιπλέον μάλιστα, για τον Όλυμπο Αττικής, ήδη μετά την πρώτη φωτιά, πριν λίγες δεκαετίες, στις νοτιοδυτικές του πλαγιές μέχρι σχεδόν πάνω στην κορυφή, φύτρωσαν ένα σωρό βίλες.
Κοιτώντας το Google maps παρατήρησα ότι ψηλά στην κορυφογραμμή του, ανατολικά από την κορυφή του, στη θέση 37°45’04’’N 23°56’08’’E, σε μια μικρή έκταση που έδειχνε να έχει αποτεθεί χώμα υπήρχανε δύο στίγματα που θα μπορούσε να είναι παλιά πηγάδια μεταλλείου (σ.σ. ας μην ξεχνάμε ότι το όρος Όλυμπος Αττικής βρίσκεται στη λαυρεωτική και τα πετρώματά του είναι σε μεγάλο βαθμό ηφαιστειακά) ή είσοδοι φυσικών σπηλαιοβαράθρων. Στο διαδίκτυο πάντως δεν βρήκα κάποια σχετική πληροφορία.
Το πρωινό τής 8ης Δεκέμβρη 2024 προσέγγισα την υπόψη περιοχή, από την οδό Θησέως της Άνω Σαρωνίδας, στην οποία περιοχή περιπλανήθηκα λίγο. Η διαδρομή χοντρικά έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Τα μονοπάτια διακρίνονται άλλοτε εύκολα άλλοτε δύσκολα αλλά η άνοδος, από την περιοχή αυτή προς την κορυφογραμμή, λόγω του βατού εδάφους, δεν παρουσιάζει έτσι κι αλλιώς προβλήματα.
Μετά το ερειπωμένο, γκρεμισμένο, καλοχτισμένο όταν θα ήτανε λειτουργικό, μικρό κτίριο, στη θέση 37°45’01’’N 23°56’08’’E, με δύο δωμάτια τελείως χωρισμένα με χοντρό τοίχο, χωρίς παράθυρα και από μια πόρτα εισόδου…
…συνέχισα βορειοδυτικά μέχρι την περιοχή που είχα υπόψη μου όπου πράγματι υπήρχανε δύο μεταλλευτικά πηγάδια, σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους, βάθους τουλάχιστον τριών μέτρων έκαστο, τα οποία θα κατεβαίνουνε σε στοά, την οποία μόνο μια ομάδα με κατάλληλο εξοπλισμό και εμπειρία θα εξερευνούσε. Το ένα από τα δύο περιβάλλεται, από τις τρεις του πλευρές, με χαμηλή ξερολιθιά, αλλά αμφότερα ουσιαστικά είναι ακάλυπτα, χωρίς καμία σήμανση και επικίνδυνα αν κάποιος ορεινός πεζοπόρος δεν τα προσέξει.
---
Στο βάθος το Πάνειο όρος |
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές λακκούβες έως και ένα μέτρο βάθος, που θα ανοιχτήκανε για να κατασκευαστούνε μεταλλευτικά πηγάδια.
Μάλιστα πηγαίνοντας προς την κορυφή τού όρους Όλυμπος Αττικής, με την υπέροχη θέα, στη θέση 37°45’05’’N 23°56’02’’E, συνάντησα ένα ακόμα ολοκληρωμένο, λειτουργικό παλαιότερα, μεταλλευτικό πηγάδι, επίσης ακάλυπτο και επικίνδυνο αν δεν προσεχθεί.
Προφανώς το ερειπωμένο κτίριο που είδαμε ανωτέρω θα σχετιζότανε με τη λειτουργία τού μεταλλείου.
Από την κορυφή…
…συνέχισα για λίγο δυτικά, μέχρι το ύψος τής κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Από εκεί κατέβηκα μέχρι το χωματόδρομο, στον οποίο η κάθοδος δεν είναι εύκολη. Ένα ασφαλές κατέβασμα στο μικρό γκρεμό, που έχει σχηματιστεί από το άνοιγμα τού χωματόδρομου, βρήκα δίπλα στην περίφραξη τού χώρου με την κεραία, στα δυτικά του.
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου