Επιστροφή στα οικεία «χώματα» με μια διαδρομή στον Υμηττό, πάνω από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα (εφεξής: μονή Καρέα), η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Προτού τις εικόνες να σημειωθεί ότι στη μονή Καρέα καταλήγουνε τέσσερα κύρια, πολύ καλά σηματοδοτημένα, μονοπάτια, τα οποία ξεκινάνε από το δασικό χωματόδρομο, ψηλά στην κορυφογραμμή, και διατρέχουνε μια κακοτράχαλη ασβεστολιθική περιοχή όπου από πλευράς δέντρων κυριαρχούνε (πια, μετά τις δύο μεγάλες φωτιές: του 1998 και του 2015) πουρνάρια και δευτερευόντως νεαρά πεύκα.
-Το βορειότερο είναι αυτό που ξεκινά από τα 780 μ. υψ., κατεβαίνει στη Γιδοσπηλιά και κατόπιν πέφτει σε μια ρεματιά στα 558 μ. υψ. Από εκεί αρχικά διακλαδίζεται σε δύο κ.λπ. με τελικό προορισμό τη μονή Καρέα.
-Λίγα μέτρα προτού τη στροφή τού δυτικότερου χωματόδρομου, ψηλά στην κορυφογραμμή, νοτιοδυτικά τής περιοχής «Πύργος», πάνω και ανατολικά από την περιοχή «Καθιστικό», στα 756 μ. υψ., ξεκινάει το επόμενο, το οποίο κατεβαίνει σε μια περιοχή ενός παλιού λατομείου πέτρας, στο οποίο βρίσκονται ερειπωμένα κτίσματα από ξερολιθιές (κάποια προφανώς έχουνε διαμορφωθεί σε μπιβουάκ). Από εκεί η βασική του διακλάδωση στρέφεται νότια προς τη θέση «Στάνη» και το δασικό χωματόδρομο που καταλήγει εκεί ερχόμενος από νότια αφού έχει περάσει πάνω από το Καταφύγιο Υμηττού κ.λπ.
-Κοντά στο σημείο που ξεκινά το προηγούμενο, λίγο νοτιότερα μετά τη διακλάδωση τού δασικού χωματόδρομου τής κορυφογραμμής, στα 745 μ. υψ., ξεκινάει αυτό που διασχίζει την περιοχή «Καθιστικό», κατεβαίνει στη θέση «Στάνη» κ.λπ.
-Τέλος το πιο γνωστό είναι το νοτιότερο. Έρχεται από το Μνημείο Μιχαηλίδη, στα 730 μ. υψ., κόβει στα ανάντη του το ρέμα «Σαρίνα» και κατεβαίνει οφιοειδώς, βορειοδυτικά. Αφού διασταυρωθεί τρεις φορές με το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει στη θέση «Στάνη» ερχόμενος από νότια, καταλήγει στη μονή Καρέα.
Πρόκειται για περιοχή από την οποία έχουν ανά καιρούς παρουσιαστεί εικόνες αρκετές φορές, στο παρόν ιστολόγιο.
Στις εικόνες που ακολουθούνε φαίνεται πόσο λίγη είναι η χιονοκάλυψη στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα για παραμονές Χριστουγέννων.
Στην επόμενη, πίσω από τη Σαλαμίνα, στο βάθος αριστερά των Γερανείων Ορέων, διακρίνεται η Ζήρεια με καλυμμένες με χιόνια τις κορυφές της.
Στην επόμενη, στο βάθος, από τα αριστερά διακρίνονται τα όρη Πατέρας, Κιθαιρώνας και στο βάθος ο Παρνασσός με καλυμμένες με χιόνι τις κορυφές του.
Στην επόμενη, από αριστερά διακρίνονται η Πάρνηθα, οριακά η Δίφρυς στην Εύβοια και η Πεντέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου