Τελευταία μέρα τού 2024 με μια μικρή, πολύ πρωινή, πεζοπορία στον Υμηττό, νότια τής Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα και πέρασμα από το αρχαίο λατομείο «Γούβα», που βρίσκεται στη θέση 37°55'53''N 23°46'10''E. Εικόνες από το υπόψη λατομείο είχανε παρουσιαστεί πριν 4 χρόνια, αλλά επιπλέον κατωτέρω παρουσιάζονται και από τη σπηλιά στον πάτο του, στην άκρη τού υπολειμματικού του χώρου.
Η διαδρομή που ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Ξεκίνησα από την Ι.Μ. Καρέα και συνέχισα κατά μήκος τού χωματόδρομου…
…μέχρι το ύψος τού αρχαίου λατομείου «Γούβα», στην ευρύτερη περιοχή τού οποίου υπάρχουνε σημάδια λατόμευσης, ξερολιθιές / αναβαθμίδες και ερείπια παλιών, μάλλον αρχαίων, κτισμάτων που θα σχετιζόντουσαν με τη λειτουργία τού αρχαίου λατομείου…
…στο οποίο κατέβηκα (όπως και οι βάνδαλοι μετά από την προηγούμενη επίσκεψή μου) και μπήκα στη σπηλιά, στον πάτο του, η οποία είναι ή τεχνητή ή υπόσκαφα διαμορφωμένη σπηλίτσα, που θα είχε βγει στην επιφάνεια από τις εργασίες τού λατομείου. Πιθανόν να είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη εργαλείων ή πρόχειρο κατάλυμα.
Συνέχισα στον πάνω δασικό δρόμο, που περνά από κάτω από το σπήλαιο Μπίμπεση και το Καταφύγιο Υμηττού, μέχρι το τέλος του, στη θέση «Στάνη», από όπου επέστεψα μέσω μονοπατιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο, που ξεκινά από τη θέση «Στάνη» και βγάζει στο προτελευταίο πέταλο τού χωματόδρομου, διασχίζει κάθετα τα δύο ρέματα,…
…λίγο πάνω από το σημείο που ενώνονται σε αυτό που περνά δίπλα στην Ι.Μ. Καρέα και αποτελεί τη μια κύρια συνιστώσα, από τις δύο, του ρέματος / ποταμού τής Πικροδάφνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου