26 Απριλίου 2025

[στην ακρόπολη τής αρχαίας Άσκρας, 23.04.2025]

Κατόπιν της επίσκεψής μου στο μεσαιωνικό Πύργο τής Άσκρης, συνέχισα δυτικά, αρχικά με το αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του εξωκκλησιού Αγ. Γεώργιος και τα λιγοστά ερείπια τού αρχαίου Ιερού Ασκραίας Ήρας και από εκεί πεζή μέχρι την κορυφή τού λόφου «Πυργάκι» όπου βρίσκεται ο αρχαίος Πύργος τής Άσκρας, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, και ο οχυρωματικός του περίβολος.
Για τον υπόψη αρχαίο Πύργο, διαβάζουμε στο odysseus.culture.gr
Ο τετράγωνος πύργος της Ασκρας του 4ου αιώνα π.Χ. που δεσπόζει από τα Βόρεια του ιερού άλσους των Μουσών και κατέχει το υψηλότερο μέρος του δύσβατου λόφου Πυργάκι. Διέθετε τρεις αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο. Ολόγυρά του σώζεται παλαιότερος ουρωματικός περίβολος σε ερείπια. Ο πύργος κτίστηκε πιθανότατα από τους Θεσπιείς λίγο πριν τα 371 π.Χ. (μάχη Λεύκτρων) προκειμένου να ελέγχουν έτσι τις κινήσεις των Θηβαίων.
Οι διαδρομές, τις οποίες ακολούθησα το απόγευμα τής 23ης Απρίλη 2025 έχουνε σημειωθεί στο χάρτη από την wikimapia:


Ακολουθούν εικόνες από:
-το χώρο τού μικρού εξωκλησιού Αγ. Γεώργιος και των λιγοστών ερειπίων τού Ιερού Ασκραίας Ήρας.
Οφείλω να αναφέρω ότι αφενός δεν υπάρχει κάποια ενημερωτική πινακίδα για το αρχαίο Ιερό αφετέρου, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χριστιανικών ναών, οι οποίοι χτίστηκαν, από τα πρώτα χρόνια τού βυζαντίου μέχρι και μετά τα μεσαιωνικά χρόνια, πάνω σε αρχαία ιερά ή ναούς, αυτός χτίστηκε δίπλα και αυτό είναι σημαντικό. Ίσως επειδή είναι πρόσφατος και το νομικό πλαίσιο είναι πλέον αυστηρό; Λίγη σημασία έχει.:




















Από εκεί ακολούθησα, πεζή, αρχικά τον χωματόδρομο, περιφερειακά των χωραφιών με πρόσφατα φυτεμένα αμπέλια, μέχρι την αρχή τού μονοπατιού, το οποίο ξεκινά από τα υπώρεια τού λόφου «Πυργάκι» και καταλήγει στην κορυφή του με την ανωτέρω ακρόπολη, και κατόπιν το μονοπάτι.
Το μονοπάτι, με πολύτιμα κόκκινα σημάδια που αν ήτανε πυκνότερα θα ήτανε καλύτερα ενώ αν δεν υπήρχαν η ανάβαση θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο, αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολο από όσο περίμενα. Καλύπτει μεν μια απόσταση μόλις 1.800 μ. ανεβαίνοντας υψομετρικά 190 μ., αλλά διασχίζει ένα πολύ πυκνό δάσος χαμηλής βλάστησης, κυρίως πουρναριών, που ταλαιπωρούν αρκετά τον πεζοπόρο. Να σημειώσω ότι υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή να ανέβει κανείς παίρνοντας το μονοπάτι που ανεβαίνει από δυτικά, στην πιο επικλινή πλαγιά.
-το μονοπάτι: 





















-την ακρόπολη με τον αρχαίο Πύργο:











































































Κατεβαίνοντας συνάντησα στο εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου άρτι αφιχθέντες προσκυνητές, που είχανε κλειδιά, και μπόρεσα να μπω στο λιτό του εσωτερικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: