Στις 05.03.2025 είχα κατέβει στο Σπήλαιο Μοσχοσπηλιά ή Νυμφών, γνωστό περισσότερο ως Σχιστού, στο Αιγάλεω όρος, και προχωρήσει στο εσωτερικό τού δεύτερου θαλάμου, λίγα μέτρα κατά μήκος τής σήραγγας που συνεχίζει αριστερά από το βράχο τής επόμενης εικόνας.
Το πρωινό τού Σαββάτου 31.05.2025 (ξεκινώντας πεζή από την οδ. Γανυμήδη στη συνοικία Αγ. Χριστόφορος Άνω Νεάπολη Νίκαιας:
), μαζί με τους Βασίλη Θαλασσινό και Ορέστη Θαλασσινό, οι οποίοι είναι σπηλαιολόγοι, κατεβήκαμε στο υπόψη σπήλαιο και προχωρήσαμε στο εσωτερικό του όσο και όπου ήταν εφικτό.
Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι, μετά από λίγα μέτρα, η σήραγγα που φεύγει αριστερά από το βράχο, η οποία αναφέρθηκε ανωτέρω, βγαίνει μέσω περάσματος (σ.σ. δεν απαιτείται κάποιος εξοπλισμός παρά μόνο η έτσι κι αλλιώς απαραίτητη προσοχή. Το πέρασμα δεν είναι σε επίπεδο δάπεδο, όπως και οι σήραγγες εξάλλου, αλλά πάνω και μέσα από βράχια) στη σήραγγα που φεύγει δεξιά από το βράχο (σ.σ. εμείς κινηθήκαμε αρχικά προς τη δεξιά και βγήκαμε στην αριστερή). Επίσης, προς το τέλος τής σήραγγας αριστερά, υπάρχει ένα πολύ επικλινές – σχεδόν κατακόρυφο – πέρασμα (μέχρι 4 με 5 μέτρα βάθος) με γλιστερά τοιχώματα, στα οποία δεν υπάρχουνε βαθουλώματα να πιαστείς ή να στηρίξεις πόδι. Στο βάθος του (βλέπε την τελευταία εικόνα στο τέλος τού παρόντος) διακρίνεται άμμος. Προφανώς από εκεί περνούσε υπόγειο ποτάμι (πρόσκαιρο ή μη) και η άμμος βρίσκεται στην κοίτη του. Αν και είχαμε σκοινί τελικά, για λόγους ασφαλείας, δεν επιχειρήθηκε να κατέβει κανείς. Μια αναδιπλούμενη σκοινένια σκάλα θα έλυνε το πρόβλημα.
Ακολουθούν εικόνες από το Σπήλαιο, στο οποίο υπάρχουνε πολλές ενεργές σταγονορροές και σταλαγμίτες εν τη γενέσει τους.
Οι εικόνες που κάτω δεξιά έχουνε τα αρχικά «ΒΘ» είναι από το κινητό τού Βασίλη Θαλασσινού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου