Στο χάρτη που ακολουθεί, από τη wikimapia:
…έχει σημειωθεί η διαδρομή την οποία ακολούθησα στον Υμηττό, το πρωινό τής 1ης Ιούλη 2025, με αφετηρία και κατάληξη το χώρο πάρκινγκ περί τα 190 μ από τη Μονή Καισαριανής, στο δρόμο που ανεβαίνει προς τις κεραίες.
Εικόνες από τη διαδρομή έχουνε παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη στο παρόν ιστολόγιο, αλλά αφορμή για το παρόν ήταν η 3η από τις κατωτέρω:
Όπως έχει αναφερθεί στο παρόν ιστολόγιο, νότια και πάνω από το νεκροταφείο Παπάγου, από τον ασφαλτόδρομο, ξεκινά ένας τυφλός χωματόδρομος, ο οποίος κινούμενος βορειοδυτικά, λίγο μετά, διακλαδίζεται σε ένα μονοπάτι, δεξιά, και έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο, αριστερά, ο οποίος στο σημείο που λήφθηκαν η 3η και η 4η εικόνα, ανωτέρω, συνεχίζει κατεβαίνοντας ως μονοπάτι. Το σημείο που ξεκινά ο χωματόδρομος είναι δυστυχώς σημείο απόρριψης κάθε είδους σκουπιδιών. Στον Υμηττό και γενικά στα περιαστικά βουνά τής Αθήνας, τα μονοπάτια και οι δασικοί χωματόδρομοι είναι καθαροί και αυτό οφείλεται στην παιδεία των πεζοπόρων. Το έντονο πρόβλημα εμφανίζεται εκεί που σταθμεύουνε προσωρινά αυτοκίνητα. Μετά που θα φύγουν αφήνουνε πίσω τους μπουκάλια κάθε είδους, χαρτιά, προφυλακτικά κ.λπ. σκουπίδια (…)
Η άθλια επίσης εικόνα, στους/α/ές συντριπτικά περισσότερους/α/ες οικισμούς, χωριά, και πόλεις τής χώρας, όπου μες σε δασικές κ.λπ. εκτάσεις μεταφέρονται και παρατιούνται σκουπίδια όπως παλιά στρώματα, έπιπλα, (ηλεκτρικές) συσκευές, πόρτες, παράθυρα κ.λπ., είναι μια ολέθρια πρακτική, υπεύθυνη για ρύπανση και για πρόκληση δασικών πυρκαγιών. Είναι και μια πρακτική που χάνεται στους αιώνες και δεν εξηγείται με λογικούς όρους ενώ τα αίτια της (υποθέτω) θα πρέπει να αναζητηθούνε στο μακρινό παρελθόν όταν αντικαταστάθηκε βίαια η υλική θρησκεία των αρχαίων ελλήνων από το μονοθεϊστικό χριστιανισμό τού ενός υπερβατικού εξωκοσμικού θεού. Κάτι τέτοιο στα αρχαία χρόνια, όταν τα δάση ήταν ο ιερός χώρος θεοτήτων και μουσών, θα ήταν ύβρις ενώ αργότερα μέχρι και σήμερα απλά συμβαίνει.
Για να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς πώς προέκυψε η 3η εικόνα, ανωτέρω, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι κάποιος φόρτωσε όλα αυτά τα σκουπίδια (μια πόρτα, ένα στρώμα, ένα μεταλλικό κρεβάτι, ένα χαλί και κάποια μπάζα) σε ένα καλό 4Χ4, ανέβηκε στον Υμηττό και στο τέλος τού υπόψη χωματόδρομου τα πέταξε (σ.σ. είναι το μέρος που σημαδεύτηκε στο χάρτη με λευκό κύκλο). Ότι θα μπορούσε να τα αφήσει λίγα μέτρα από το σπίτι του, σε κάποιο κάδο, ενημερώνοντας το δήμο να τα μαζέψει πρέπει να ήτανε πολύ δύσκολο να το σκεφτεί (…)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου