Αν επιχειρήσεις να περπατήσεις μες στο Αισθητικό Δάσος τής Καισαριανής, στον Υμηττό, μέρα με καύσωνα, τις πολύ πρωινές ώρες, θα συνειδητοποιήσεις πέραν πάσης αμφιβολίας την αξία αυτού τού υπέροχου βουνού, για τους κατοίκους τού κακοχτισμένου, χωρίς πράσινο, λεκανοπεδίου τής Αθήνας, με τη γεωλογική του γέννηση – στα βάθη αρχέγονου ωκεανού με τη μεσόγειο θάλασσα να αποτελεί ό,τι έχει απομείνει σήμερα από αυτόν – να συνδέεται με το ταξίδι προς τα βόρεια τής αφρικανικής τεκτονικής πλάκας και την ταυτόχρονη βύθισή της κάτω από την ευρασιατική, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα βουνά τής βαλκανικής χερσονήσου, των Άλπεων, των Πυρηναίων κ.λπ.
Πρωί, πρωί λοιπόν για μια σύντομη πορεία γύρω από τη ρεματιά τού Ηριδανού Καισαριανής, προτού ανέβει πολύ η θερμοκρασία, με τη ζωογόνο δροσιά να σε ξαφνιάζει ευχάριστα!
Η διαδρομή που ακολούθησα: Πυροφυλάκιο Καραμολέγκος – Καλοπούλα – Ανάληψη –Λόφοι Ταξιαρχών και Καλόγερου – Πυροφυλάκιο Καραμολέγκος, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia με εικόνες από τα σημεία που διέσχισε να έχουνε κατ’ επανάληψη παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο:
Ακολουθούν ελάχιστες εικόνες από:
-τη ρεματιά Ηριδανού Καισαριανής:
-το καλυβάκι πάνω από την Καλοπούλα:
-τα πηγάδια πάνω από το εκκλησάκι Ανάληψη. Στο πιο κάτω, επειδή είχε καθαριστεί ο χώρος μπροστά του, στο σημείο που βγαίνει τεχνητό ρυάκι / μικρό κανάλι νερού, μπόρεσα να μπω. Η στοά, στην 4η εικόνα, συνδέει τα δύο πηγάδια:
-από τα λιγοστά ίχνη τής αρχαίας οχύρωσης στο λόφο Καλόγερος. Η θέση τους επισημαίνεται στο topoguide αλλά παρουσιάζονται με κάθε επιφύλαξη αν πράγματι είναι αυτά. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει κάτι άλλο που θα παρέπεμπε σε ίχνη αρχαίας οχύρωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από ότι δεν έχω δει τα αναφερόμενα στο topoguide ίχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου