28 Ιουλίου 2018

[Στον αρχαίο Φλιούντα 19.07.2018]

Ο Φλιούντας (παλιότερα Φλιούς και Φλειούς στα αρχαία) ήταν αρχαία πόλη κράτος, χτισμένη στο Φλιάσιο Πεδίο, περί τα 2 περίπου χλμ. βορειοδυτικά, μετά την έξοδο από τη σημερινή πόλη, της Νεμέας, στις όχθες του Ασωπού ποταμού. Φτιάχτηκε από τους Ίωνες αλλά καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες και οι παλαιότεροι κάτοικοί της εγκατασταθήκανε στη Σάμο και τη Μικρά Ασία και όσοι δεν έφυγαν απορροφήθηκαν από τους Δωριείς. Το 384 π.Χ. οι κάτοικοι τού Φλειούντα αποχώρησαν από τη σπαρτιατική συμμαχία και η πόλη τους πέρασε στην εξουσία των δημοκρατικών, οι οποίοι εξορίσανε τους ολιγαρχικούς και τους αριστοκρατικούς. Μετά από τέσσερα χρόνια η Σπάρτη πολιόρκησε την πόλη, την οποία κατέλαβε μετά από 20 μήνες πολιορκία, και επανέφερε στην εξουσία τούς ολιγαρχικούς. Ο Φλειούντας κατόπιν παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Σπάρτης, με ένα σύντομο διάλειμμα τεσσάρων χρόνων (228 – 224 π.Χ. όταν είχε ενταχθεί στην Αχαϊκή Συμπολιτεία) μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση. 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το περιφραγμένο μέρος τού αρχαιολογικού χώρου τού Φλιούντα, όπου αναβρέθηκαν ερείπια τού Βουλευτηρίου (φωτογραφίες 2-6) και του Θεάτρου τής αρχαίας πόλης (φωτογραφίες 7-12).
































Εκτός του περιφραγμένου μέρους τού αρχαιολογικού χώρου, ανατολικότερα και ψηλότερα στο λόφο, όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη τού Φλιούντα, υπάρχει ένα εκκλησάκι, της Παναγίας τής Ραχιώτισσας, το οποίο, αν "ξεπεράσουμε" το γεγονός ότι χτίστηκε σε σημείο στο οποίο υπήρχε αρχαίος ναός ο οποίος, δυστυχώς, καταστράφηκε, προσφέροντας τα υλικά του στο εκκλησάκι, κατά την αισθητική τού γράφοντα, είναι ιδανικό για Ιερό Ναό: αρμονικό με τη φύση, λιτό, στα ανθρώπινα μέτρα και ανοιχτό.  











Δεν υπάρχουν σχόλια: