06 Οκτωβρίου 2019

[στο χώρο των ερειπίων τής αρχαίας οχύρωσης και του Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας στο όρος Αγριλίκι 05.10.2019]

Το όρος Αγριλίκι, βρίσκεται βορειοανατολικά τής Πεντέλης, ανατολικά τού Διονυσοβουνίου, και δεσπόζει, από τα δυτικά, της Νέας Μάκρης, του κάμπου τού Μαραθώνα με τα θερμοκήπια, σήμερα, και του χώρου που έλαβε χώρα, προτού 2.500 χρόνια, η Μάχη τού Μαραθώνα καθώς και του κόλπου τού Μαραθώνα.
Στους σπηλαιολόγους είναι γνωστό για τα σπήλαιά του και κυρίως για το «Όμορφο σπήλαιο Αγριλικίου», στο οποίο όμως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης για τους μη καλά εκπαιδευμένους σπηλαιολόγους.
Εκτός των σπηλαίων του, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αξιοθέατο του είναι ο χώρος με τα ερείπια των αρχαίων οχυρώσεων και του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας, πάνω σε λόφο στο ανατολικό άκρο του, πολύ κοντά στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης (βλέπε χάρτη από wikimapia).
Για να φτάσουμε στο χώρο των αρχαίων οχυρώσεων και του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας παίρνουμε το χωματόδρομο, που ξεκινά από το σημείο διασταύρωσης των οδών Αρτέμιδος και Αθηνάς, λίγες δεκάδες μέτρα νότια τού Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης, και ακολουθούμε σχολαστικά – η διαδρομή μέχρι τον αρχαιολογικό (χωρίς καμία σχετική επίσημη σήμανση) χώρο είναι περί το 1 χλμ. και η υψομετρική διαφορά περί τα 200 μ. – τα κόκκινα ευδιάκριτα σημάδια: αρχικά στο χωματόδρομο, μετά, που θα συναντήσουμε και περάσουμε χώρο όπου βρίσκονται κυψέλες μελισσών, στο μονοπάτι, το οποίο περνάει από τα δυτικά το λόφο στο πάνω μέρος τού οποίου βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων οχυρώσεων και του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας, και στα τελευταία 200-300 μ. στο κακοτράχαλο πετρώδες έδαφος μέσω χαμηλής πυκνής θαμνώδους βλάστησης.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει τη μικρή προσπάθειά μας να φτάσουμε στο χώρο. 




































Δεν υπάρχουν σχόλια: