22 Οκτωβρίου 2020

Σχετικά με το τοπωνύμιο Στεφάνι στο Ποικίλο Όρος [Τάσος Λύτρας]

Υπάρχουν 3 Στεφάνια: 

1) Το πρώτο είναι μικροτοπωνύμιο και υποδηλώνει σύμπλεγμα βράχων που "στεφανώνει" μια περιοχή. Ποιό ήταν αυτό δεν είναι σήμερα σαφές. Υπάρχουν 3 "υποψηφιότητες".
- Το σύμπλεγμα των κάθετων βράχων στο νότιο πρανές του φαραγγιού Ζαστάνι, 
- ο ημικυκλικός σχηματισμός ψηλότερα από το σπήλαιο Καρυάτιδας (στο βορειότερο από τα άκρα του οποίου, στη θέση 38°1'46"N 23°38'21"E, υπάρχει Βραχοσκεπές κοίλωμα) και 
- ο σχηματισμός στα δυτικά του αδιέξοδου δασικού δρόμου που απολήγει ψηλότερα από το κοίλωμα στη θέση 38°1'41"N 23°38'16"E.

2) Υπήρχε το εκλείψαν χωριό Στεφάνι που προφανώς είχε πάρει το όνομά του από το βραχώδες σύμπλεγμα (όποιο και ήταν αυτό). Όπως σημειώνεται σε παλαιούς χάρτες η θέση του βρίσκονταν βόρεια της λίμνης Κουμουνδούρου και νοτιοδυτικά του λόφου "Δεμερτζής", όπου και η παλαιά εκκλησία της Αγ. Σωτήρας (έχει μεταφερθεί μετά την λίμνη Κουμουνδούρου δίπλα στην Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου). Σήμερα η θέση του χωριού έχει εν μέρει καταληφθεί από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Το χωριό έφτανε έως το σπήλαιο "Τρύπα Ζαστάνι" όπου βρίσκονταν και η πηγή του.

3)  Η ευρύτερη περιοχή "Στεφάνι - Δαφνί" που υποδηλώνει το δημόσιο κτήμα το οποίο καταγράφηκε επί Όθωνος. Η τύχη αυτού του κτήματος ακολούθησε αυτήν των περισσότερων δημοσίων κτημάτων. Το πεδινό τμήμα καταπατήθηκε (βόρεια της λίμνης Κουμουνδούρου) και σήμερα αναπτύσσεται σε αυτό ο οικισμός "Νεόκτιστα" Ασπροπύργου, ενώ το ορεινό είναι χαρακτηρισμένο ως δημόσιο δάσος αλλά διεκδικείται από τη Μονή Κλειστών, το μητροπολιτικό ναό "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" Λαμίας και ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: