Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ερείπια τής αρχαίας οχύρωσης, πάνω σε εντυπωσιακή βραχώδη απόληξη, στη θέση 38°03’03’’N 22°56’44’’E, η οποία δεσπόζει των δυτικών Γερανείων και αρχαίου περάσματος από την Κορινθία και την Περαία προς την κοιλάδα των Μεγάρων και την Αττική.
Η πρόσβαση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει μέσω δασικών χωματόδρομων που εκκινούν είτε από το χωριό Περαχώρα είτε από τον σημερινό ασφαλτόδρομο, ο οποίος οδηγεί από την Περαχώρα προς Μυλοκοπή, Σκαλωσιά, Ασπρόκαμπο και Στραβά.
Επιλέξαμε, ελέω και επερχόμενου καύσωνα, τη συντομότερη πορεία (σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων), μήκους 2,1 χλμ. (4,2 χλμ. με την επιστροφή) και υψομετρικής διαφοράς 207 μ. από την υδατοδεξαμενή η οποία βρίσκεται δίπλα στον ασφαλτόδρομο (βλέπε τις δύο πρώτες εικόνες), στην περιοχή τής Σκαλωσιάς.
Να σημειώσουμε ότι ο χώρος τού φρουρίου / οχύρωσης ήτανε κατά τόπους φρεσκοσκαμμένος από αγριογούρουνα κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους πεζοπόρους πόσο μάλλον τους μοναχικούς. Η καλύτερη πρόληψη μιας επικίνδυνης συνάντησης, σε περιοχές όπου υπάρχουν αγριογούρουνα και στα Γεράνεια Όρη υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες διαβιούν αγριογούρουνα, είναι η πρόκληση θορύβου κατά την προσέγγιση, στις περιοχές αυτές, ώστε να απομακρυνθούν. Τα αγριογούρουνα συνιστούν, στη νότια Ελλάδα, πρακτικά το μόνο (μαζί με τις οχιές - αλλά πολύ λιγότερο τις δεύτερες) κίνδυνο για τους ορεινούς πεζοπόρους σε περίπτωση που υπάρξει συνάντηση και αυτά τρομάξουν, ιδίως μάλιστα αν πρόκειται για θηλυκιά με μικρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου