Το χωριό Πετρί βρίσκεται βορειοδυτικά τής πόλης τής Νεμέας, περί τα 5,8 χλμ. οδικά από αυτήν, κοντά στις δορυφορικές εγκαταστάσεις τού ΟΤΕ, στις νοτιοανατολικές παρυφές τού όρους Γαβριάς, το οποίο όρος Γαβριάς βρίσκεται μεταξύ αφενός του οροπεδίου τής Νεμέας αφετέρου του Κάμπου Κεφαλαρίου, ο οποίος αποτελεί τη βορειοανατολική απόληξη τής κοιλάδας τής ευρύτερης περιοχή τής λίμνης Στυμφαλίας και του όρους Μπρέκος (Σταυραετός) που βρίσκεται ανατολικά τής λίμνης Στυμφαλίας και δυτικά τού χωριού Ψάρι.
Στο χωριό Πετρί, το οποίο διαρρέεται από ρέματα και μικρά ποτάμια, τα οποία κατεβαίνουν από το όρος Γαβριάς, παλαιότερα είχανε λειτουργήσει τρεις νερόμυλοι, σήμερα ερειπωμένοι, από δύο από τους οποίους παρουσιάζουμε εικόνες.
Από τον πρώτο, που βρίσκεται στη θέση 37°51’02’’N 22°36’16’’E, σώζεται μόνο μέρος τού τείχους, πάνω από τον οποίο περνούσε αγωγός που μετέφερε το νερό που τον τροφοδοτούσε.
Από τον δεύτερο, που βρίσκεται στη θέση 37°50’58’’N 22°35’59’’E σώζονται μέρη τού τείχους και του αγωγού μεταφοράς νερού, μυλόπετρες, και ερειπωμένο κτίσμα μέρος των εγκαταστάσεων τού μύλου.
Εκτός από τους μύλους αξίζει ο επισκέπτης να περπατήσει το χωματόδρομο (κατά τόπους καλυμμένο με τσιμέντο για προστασία από τη διάβρωση) με τα τελευταία μέτρα να συνεχίζουνε σε σκαλοπάτια τα οποία καταλήγουνε σε ένα ξωκλήσι τού Πρ.Ηλία. Η μικρή διαδρομή (εκτεθειμένη στον πρωινό καυτό ήλιο τής 31ης Ιούλη 2021), που έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων, 1.700 περίπου μ. μήκους (3.400 μ. με την επιστροφή) και 237 περίπου μ. υψομετρικής διαφοράς, χαρίζει πλούσια θέα προς τον κάμπο τής Νεμέας και περνά κάτω από μια πανέμορφη απόκρημνη πλαγιά πλούσια σε σπηλιές και βραχοσκεπή.
Στην πρώτη εικόνα διακρίνονται οι εγκαταστάσεις τού ΟΤΕ, το χωριό Πετρί, οι ανατολικές πλαγιές τού Γαβριά στις οποίες έχει σημειωθεί η θέση του εξωκλησιού Πρ. Ηλία ενώ στο βάθος αχνά το νοτιότερο μέρος τής Μεγάλης Ζήρειας (αριστερά) και η κορυφή τής Μικρής Ζήρειας (δεξιά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου