06 Αυγούστου 2021

[στο λόφο Ανεμόμυλος στα Δερβενάκια, 05.08.2021]

Μόλις 2 χλμ. από τον παλιό Σ.Σ. Δερβενακίων, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια είσοδο τού λεγόμενου Στενού των Δερβενακίων, από το οποίο σήμερα περνά η Εθνική Οδός Κορίνθου – Άργους – Ναυπλίου η οποία, προτού ανοιχτεί η Νέα Εθνική Οδός από το Αρτεμίσιο, ήταν η κύρια οδός για Τρίπολη και νότια Πελοπόννησο, βρίσκεται το Μνημείο τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το μεγαλοπρεπές Μνημείο βρίσκεται στη βόρεια είσοδο ενός από τα τότε τέσσερα περάσματα στα Δερβενάκια, το οποίο περνά ανατολικά του λόφου Ανεμόμυλος (στα δυτικά τού οποίου περνά η Εθνική Οδός Κορίνθου – Άργους – Ναυπλίου).

























Η περίφημη μάχη στα Δερβενάκια, την 26η Ιούλη 1821, και η συντριβή τού Δράμαλη γίνανε λίγο νοτιότερα, σε αυτό κυρίως το πέρασμα, με το Δράμαλη να διαφεύγει τελικά προς Κόρινθο, αφού πρώτα είχε επιστρέψει στην Τίρυνθα, μέσω περάσματος, 12 με 13 χλμ. σε ευθεία ανατολικότερα, από το Αγιονόρι.  
Ο Θεόδωρος έδωσε τη ζωή του και τα παιδιά του για τον Αγώνα και στο Μνημείο στέκει μαρμαρωμένος βλέποντας τούς απογόνους του να καίνε τα δάση τής χώρας μετατρέποντάς τη σε έρημο. Ίσως αν μπορούσε να σκύψει λίγο θα έβλεπε επίσης τους νεοέλληνες να πετάνε γύρω του, όπως και παντού, στο δύστυχο αυτόν όμορφο τόπο, πλαστικά, γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια και σκουπίδια κάθε είδους.
Στην εικόνα που ακολουθεί μια μικρή συλλογή, από την παρούσα διαδρομή, ένεκα μιας «κακής, ανθελληνικής» συνήθειας τού ιστολόγου.


















Έχοντας στόχο να προσεγγίσουμε τον ερειπωμένο πύργο στην κορυφή τού λόφου Ανεμόμυλος, που βρίσκεται στη θέση 37°46’38’’N 22°44’40’’E, ακριβώς στα σύνορα Αργολίδας – Κορινθίας, με περίοπτη θέση και εξαιρετική θέα, πήραμε πεζή το δασικό χωματόδρομο, που ξεκινά λίγες δεκάδες μέτρα προτού το Μνημείο τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο δρόμο συναντήσαμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αγροτών / κτηνοτρόφων να κατεβαίνει με ένα παλιό αγροτικό.
- Καλημέρα! 
- Καλημέρα!
- Να σας ρωτήσω, αυτός ο δρόμος βγάζει σε έναν παλιό πύργο;
- Ναι. Γκρεμισμένο. Όπως πας, λίγο πριν τη στροφή, πρόσεξε μη συνεχίζεις αριστερά γιατί έχει κάτι τσοπανόσκυλα, θα βγεις στο μονοπάτι δεξιά και μετά θ’ ανέβεις το λόφο μπροστά σου. Εκεί είναι.
- Έχετε ακούσει κάτι για τον πύργο;
- Οι παλιοί λέγαν ότι ήταν ανεμόμυλος. Έτσι λέμε ‘δω και το λόφο: Ανεμόμυλος.
Και συμπληρώνει η σύζυγος:
- Πιο παλιά ήταν παρατηρητήριο. Το γράφει ο Παυσανίας!
- Ευχαριστώ πολύ, νά‘στε καλά!
- Καλημέρα!
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ!

Πριν τις εικόνες, στο χάρτη από τη wikimapia, έχει σημειωθεί η σύντομη διαδρομή.




































Δεν υπάρχουν σχόλια: