Σε συνέχεια τής προηγούμενης μας ανάρτησης όπου είχαμε παρουσιάσει εικόνες από τα οχυρωματικά έργα, που ανάγονται στα βυζαντινά ή οθωμανικά χρόνια, στην κορυφή τού λόφου Αγ. Δημήτριος, στο βουνό Μαραθώνα, στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα οχυρωματικά έργα, της ίδια εποχής με τα προηγούμενα, τα οποία βρίσκονται 300 με 350 μ. βορειότερα, πάνω σε λόφο πολύ κοντά στην κορυφή του. Τα υπόψη οχυρωματικά έργα αποτελούνται από ένα τοξοειδές όρυγμα, μήκους 60 περίπου μ., στα άκρα και το μέσο τού οποίου υπάρχουν τρεις χαμηλού ύψους πύργοι και ήταν απαραίτητα για την προστασία τού κύριου οχυρού, αυτού της κορυφής, από προσβολή από βόρεια ή ανατολικά.
Στο παρόν ξεκινήσαμε από το τέλος τού χωριού Άνω Σούλι, ακολουθώντας μια σύντομη πεζή διαδρομή συνολικού μήκος μικρότερου τού 1,5 χλμ, η οποία αρχικά κινούτανε σε τσιμεντόδρομο (που κατέληγε στην Ι.Μ. Αγ. Ραφαήλ) και μετά σε δασικό χωματόδρομο (στην επιστροφή ακολουθήσαμε ένα όμορφο μονοπάτι ανατολικότερα). Όλη η διαδρομή που ακολουθήσαμε το πρωινό τής 2ας Γενάρη 2022, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων.
Ακολουθούνε εικόνες από τους τρεις πύργους, που ληφθήκαμε από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
-----------------
-----------------
Στην επόμενη διακρίνονται οι δυο λόφοι, από δασικό χωματόδρομο ανατολικά του, στους οποίους βρίσκονται τα οχυρωματικά έργα.
Κατόπιν κινηθήκαμε ανατολικά με σκοπό να ανεβούμε, κινούμενοι εκτός μονοπατιού, την κακοτράχαλη βόρεια πλαγιά προς την πεπλατυσμένη κορυφή του λόφου Σταυροκοράκι, στο ανατολικό μέρος τού οποίου είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα ερείπια αρχαίου πύργου και της ακρόπολης τού αρχαίου αθηναϊκού δήμου Τρικόρυνθος. Ακολουθούνε σχετικές εικόνες. H θέα δικαίωσε την προσπάθεια! Να σημειώσουμε ότι στην 7η εικόνα διακρίνεται μεταξύ άλλων το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά Μαραθώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου