24 Απριλίου 2022

[στο αρχαίο Νυμφαίο Χαλιδούς στο Κορωπί, 19.04.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τον περιβάλλοντα χώρο τού σπηλαίου, καθώς και από το εσωτερικό του, στη θέση 37°55'38''N 23°49'44''E, λίγα μέτρα βόρεια από την επαρχιακή λεωφόρο Δημοσθένους, δίπλα σε χωματόδρομο ο οποίος ξεκινά 500 περίπου μ. πριν από το εκκλησάκι Αγ. Ανδρέα (όταν το προσεγγίζουμε από ανατολικά), στην περιοχή Χαλιδούς Κορωπίου, το οποίο στα αρχαία χρόνια ήταν Ιερό στο οποίο λατρεύονταν οι Νύμφες και βρισκότανε στα όρια τού αρχαίου αθηναϊκού δήμου Κίκυννα ή Κικύννα.

Στο mthymettosgreece.com διαβάζουμε:

Το σπηλαιώδες αυτό όρυγμα εντοπίστηκε στην δεκαετία του 1980 από τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο της περιοχής, Ευάγγελο Κακαβογιάννη. Στα πλαίσια του επιφανειακού καθαρισμού του χώρου, αποκαλύφθηκε το σπήλαιο σε όλη του την έκταση καθώς και οι 2 αεραγωγοί οι οποίοι σήμερα έχουν αποκατασταθεί με λίθινο τοιχίο. Κατά τους καθαρισμούς και την επιφανειακή έρευνα του χώρου περισυλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα λεπτότεχνης κεραμικής, που χρονολογείται κατά κύριο λόγο στα αρχαϊκά χρόνια (7ος και 6ος αιώνας π.Χ.). Τόσο το είδος και η ποσότητα της κεραμικής από το εσωτερικό του σπηλαίου όσο και η μορφή του, μαρτυρούν την πιθανή χρήση του ως χώρου λατρείας. Όσον αφορά στην θεότητα που λατρευόταν στον χώρο, το πιο πιθανό είναι να λάμβανε χώρα η λατρεία των Νυμφών, θεοτήτων που λατρεύονταν κυρίως σε σπήλαια, κοντά σε κρήνες και αρχαίες πηγές.

Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται ο μικρός αρχαίος δήμος της Κίκκυνας που ανήκε στην ίδια φυλή με τον αρχαίο δήμο του Σφηττού, δηλαδή στην Ακαμαντίδα φυλή. Στον ίδιο δήμο ίσως ανήκε και η περιοχή του Καρελά καθώς και το υδραγωγείο που κατεβαίνει από την Χαλιδού και τροφοδοτεί την Κρήνη επί της οδού Εξέλιξης. Σε αυτό το υδραγωγείο ανήκουν 9 διαδοχικά πηγάδια.

Κερασία Ντούνη
Αρχαιολόγος ΕΦΑ.ΑΝ.ΑΤ

Ακολουθούν εικόνες:












 

Δεν υπάρχουν σχόλια: