27 Μαΐου 2022

[στο λόφο Ξέρξης, στο Νέο Ικόνιο, 26.05.2022]

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει παλαιότερα, ο λόφος Ξέρξης με το όνομά του παραπλανά καθώς δίνεται η εντύπωση πως από αυτόν είχε δει ο Ξέρξης, στη ναυμαχία τής Σαλαμίνας, προς τα τέλη Σεπτέμβρη τού 480 π.Χ., το στόλο του να ηττάται, ενώ η θέση που είχε στήσει το θρόνο του ήταν δυτικότερα, στη μεσαία κορυφή τού λόφου Τρίκορφου, ο οποίος είναι ο επιμήκης λόφος που δεσπόζει πάνω από το Πέραμα. Σημειώνουμε επίσης πως μεταξύ του λόφου Τρίκορφο και του λόφου Ξέρξης, εικόνες από τον οποίο παρουσιάζουμε στο παρόν, υπάρχει και ο λόφος Κέρατα.

Ο λόφος Ξέρξης είναι ένας χαμηλός κακοτράχαλος λόφος, σχετικά βατός πάντως, χωρίς μονοπάτια, ο οποίος δεσπόζει του Νέου Ικονίου και του εμπορικού λιμανιού Πειραιά.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:

























Ξεκινήσαμε από τα σκαλάκια που ανεβαίνουν προς τον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας Νέου Ικονίου, από το ύψος τής περιφερειακής λεωφόρου Γ. Παπανδρέου.
Στην επόμενη εικόνα, διακρίνουμε σπηλαιώδεις σχηματισμούς στον βράχο, οι οποίοι αποκαλύφτηκαν κατά τη διάνοιξη τής λεωφόρου.

Ο χώρος τού Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας:

























Κατόπιν κινηθήκαμε εκτός μονοπατιού προς την κορυφογραμμή τού λόφου και κατά μήκος αυτής μέχρι την κορυφή του, στην οποία υπάρχουνε σκόρπιοι τσίγκοι από πιθανή παλιά στάνη.























Επιστρέφοντας κινηθήκαμε δυτικά με σκοπό να περάσουμε από μια απόκρημνη περιοχή με διαβρωμένα πετρώματα με κοιλότητες και σπηλίτσες.

Στο δρόμο μας συναντήσαμε το πτώμα σε αρχή αποσύνθεσης από ένα «γεράκι τής Νίκαιας»...



















…και λίγο μετά φτάσαμε πάνω από την απόληξη βράχου, που προεξέχει τής απόκρημνης περιοχής με τα διαβρωμένα πετρώματα, τις κοιλότητες και τις σπηλίτσες.

Ακολουθούν εικόνες από την υπόψη περιοχή στην οποία ξεχωρίζει η μεγαλύτερη σπηλιά, με ύψος εισόδου περί τα 3 μ. και βάθος περί τα 4μ., η οποία βρίσκεται στη θέση 37°57’54’’N 23°35’53’’E.




















--------------


















--------------



















--------------




















--------------




















--------------


























Από εκεί κατεβήκαμε προς τα δυτικά περνώντας από μια περιοχή γεμάτη σκουριασμένα διάσπαρτα συρματοπλέγματα, τα οποία – οφείλουμε να το τονίσουμε αυτό – κόβουνε κάθετα και το ρέμα (!) που κατεβαίνει μεταξύ των λόφων Ξέρξης και Κέρατα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: