24 Δεκεμβρίου 2020

[στο θρόνο τού Ξέρξη, στο Πέραμα, 23.12.2020]

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, ο πέρσης βασιλιάς Ξέρξης, από κάποια κορυφή τού βουνού που δεσπόζει από βόρεια τής σημερινής περιοχής τού Περάματος και του στενού τής Σαλαμίνας, την 22 Σεπτέμβρη τού 480 π.Χ. παρακολούθησε τη συντριβή τού στόλου του.
Το ακριβές σημείο δεν είναι απόλυτα δεδομένο και σίγουρα δεν ήτανε στην κορυφή τού ανατολικού λόφου, ονόματι Ξέρξης (βλέπε τις πρώτες δυο φωτογραφίες, που ληφθήκανε την 22.12.2020 από τις νότιες πλαγιές τού όρους Αιγάλεω), από τη μικρή σειρά λόφων βόρεια τής κατοικημένης ζώνης Νέο Ικόνιο – Πέραμα, τους: Ξέρξης, Κέρατα και ο πλέον επιμήκης Τρίκορφο.



Σήμερα, ως πιο πιθανό σημείο, να είχε εγκαταστήσει ο Ξέρξης το θρόνο του, θεωρείται η μεσαία και χαμηλότερη, που φτάνει στα 247 περίπου μ. υψόμετρο, από τις τρεις κορυφές τού Τρίκορφου, στη θέση  37°58'13’’N 23°34'55’’E.
Στη θέση αυτή, με τον σχηματισμό βράχων σε σχήμα στεφανιού, έχουνε βρεθεί ερείπια αρχαίου οχυρωματικού έργου, πιθανόν φρυκτωρίας ή πύργου, ενώ υπολείμματα ξερολιθιών (όχι απαραίτητα αρχαίων χρόνων) υπάρχουνε στην πλαγιά νότια τής κορυφής αυτής (βλέπε τις δεύτερη, τρίτη και τελευταία από τις φωτογραφίες που ακολουθούν).
Η θέα πάντως από το εν λόγω σημείο είναι υπέροχη!






















Η σύντομη (πεζή) διαδρομή που ακολουθήσαμε ξεκίνησε από την οδό Λανίτου και κινήθηκε κατά μήκος των οδών: Φρίξου – Μπουμπουλίνας – Κολοκοτρώνη – Αλ. Παπαναστασίου – Αγ. Τριάδας και συνέχισε στο δασικό χωματόδρομο (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί), ενώ η πρόσβαση στην κορυφή έγινε μέσω ενός βατού μονοπατιού. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: