Το όρος Νυφίτσα το είχαμε αναφέρει όταν παρουσιάσαμε λίγες εικόνες από το σπήλαιο τής Κλένιας, το οποίο βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του καθώς και τον μεσαιωνικό Ι.Ν. Ταξιάρχη Μιχαήλ, που βρίσκεται νότια τού χωριού Στεφάνι, στις νότιες παρυφές του.
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την κορυφή Πρ. Ηλίας στα 1.004 μ., η οποία δεν είναι η ψηλότερη του, αλλά δεσπόζει εντυπωσιακά τού λεκανοπεδίου βόρεια των ορεινών όγκων: Τρίκορφου, Δαφνιά και Νυφίτσας και νότια τού Πρ. Ηλία Κουταλά, στο οποίο βρίσκονται τα χωριά Χιλιομόδι, Κλένια, Αγ. Βασίλειος και Χάνια.
Η ψηλότερη κορυφή τού όρους Νυφίτσα είναι στην Ψηλή Ράχη, στα 1.078 μ., στην οποία βρίσκεται αιολικό πάρκο.
Η Ψηλή Ράχη και αυτή που βρίσκεται η κορυφή Πρ. Ηλίας είναι παράλληλες, μερικών εκατοντάδων μέτρων, κορυφογραμμές, στη διεύθυνση Α-Δ, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένα επίμηκες καρστικό βύθισμα.
Στην εικόνα, που λήφθηκε από το δρόμο στην είσοδο τού χωριού Κλένια, που ακολουθεί διακρίνονται οι βόρειες πλαγιές τού όρους Νυφίτσα.
Ξεκινήσαμε από τον μικρό Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα (ακολουθώντας αρχικά – μέχρι το σημείο που διακλαδίζεται προς το σπήλαιο Κλένιας και προς ψηλά το όρος Νυφίτσα – τη διαδρομή που είχαμε πάρει όταν πήγαμε στο σπήλαιο τής Κλένιας), και ακολουθήσαμε πεζή τη διαδρομή όπως έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Ακολουθούν εικόνες από
-το σημείο, στα 841 μ. υψόμετρο, που βρίσκεται ένα τεράστιο πλατάνι και το παρακείμενο πηγάδι:
-το σημείο που ο δασικός χωματόδρομος διακλαδίζεται. Ο ένας κλάδος συνεχίζει νότια προς την Ψηλή Ράχη, το αιολικό πάρκο και το χωριό Στεφάνι. Ο άλλος, τον οποίο ακολουθήσαμε, συνεχίζει ανατολικά:
-την κορυφή Πρ. Ηλίας στα 1.004 μ.:
(στην επόμενη η θέα προς τα ανατολικά και την κορυφή στα 996 μ.)
(στην επόμενη η θέα προς τα νότια και την Ψηλή Ράχη)
(στην επόμενη η θέα προς τα δυτικά και το όρος Δαφνιάς – στο βάθος καλυμμένο με σύννεφα το όρος Κυλλήνη (Ζήρεια)
(στην επόμενη η θέα προς τα βόρεια – μεταξύ άλλων διακρίνονται τα χωριά Κλένια και Χιλιομόδι, αριστερά η πεδινή κορινθία, οι πόλεις τής Κορίνθου και του Λουτρακίου, ο λόφος Πρ. Ηλίας Κουταλά και πίσω του οι ορεινοί όγκοι γύρω από το χωριό Μαψό, πίσω τους οριακά ο Ακροκόρινθος, τα Γεράνεια στο βάθος και τα Όνεια όρη δεξιά)
---
-την κορυφή στα 996 μ.:
(στην επόμενη, που λήφθηκε από την κορυφή στα 996 μ., διακρίνεται η Ψηλή Ράχη και δεξιότερα η κορυφή Πρ. Ηλίας στα 1.004 μ.)
---
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου