21 Αυγούστου 2022

[στο σπήλαιο τής Κλένιας, 20.08.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή που ακολουθήσαμε, στις βόρειες παρυφές τού όρους Νυφίτσα, από το ναϋδριο Αγ. Παντελεήμονα, νότια τού χωριού Κλένια Κορινθίας, μέχρι το σπήλαιο τής Κλένιας.
Υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες, η εν λόγω διαδρομή θα μπορούσε να συνδυαστεί με ανέβασμα στην κορυφή, με τις ανεμογεννήτριες, του όρους Νυφίτσα. Όμως όσο και αν η πρωινή δροσιά, στις πλαγιές τού όρους Νυφίτσα, ξεγελούσε, το Σάββατο 20.08.2022 η θερμοκρασία μετά τις 10.00 επρόκειτο (όπως και έγινε) να ανέβει πολύ. Δεδομένου μάλιστα πως το δάσος, που καλύπτει το όρος Νυφίτσα, είναι πυκνό μεν αλλά με χαμηλή βλάστηση πουρναριών, ο πεζοπόρος, που από μια ώρα και έπειτα είναι εκτεθειμένος στον ήλιο, θα ήτανε και στον καύσωνα.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στον κατωτέρω χάρτη από τη wikimapia.

    















Το σπήλαιο τής Κλένιας, από τα σημαντικότερα τής Πελοποννήσου, εκτείνεται σε μεγάλο βάθος, από τα οποία επισκέψιμα, από κατάλληλα εκπαιδευμένες ομάδες, είναι τα πρώτα 120 μ. Το πλάτος του είναι από 1 μέχρι 20 μ. Έχει πλούσιο διάκοσμο και λιμνούλες στις αίθουσές του και είναι ενδιαίτημα νυχτερίδων. Δεν προχώρησα, το αντίθετο θα ήταν λάθος μιας και ήμουνα και μόνος και χωρίς εξοπλισμό, παρά για λίγα μέτρα μέχρι τον γκρεμό τής πρώτης αίθουσας (ο οποίος παρακάμπτεται εύκολα μέσω μονοπατιού).
Να σημειώσουμε, από στοιχεία που βρήκαμε εδώ, πως το σπήλαιο, στο διάστημα 1910 – 1940 χρησιμοποιούνταν ως ψυγείο από αγρότες τής περιοχής και στα χρόνια τής κατοχής ως κρησφύγετο.  Εξερευνήθηκε το 1930 από τον έφορο αρχαιοτήτων Αργολίδας Ν. Μπέρτο. Τα ευρήματα από το εσωτερικό του καλύπτουνε μεγάλη χρονική περίοδο από τα νεολιθικά χρόνια και εντεύθεν.
Στην τρίτη από το τέλος από τις φωτογραφίες που ακολουθούνε διακρίνεται αναλημματικός τοίχος στήριξης τού δαπέδου στο τέλος τής πρώτης αίθουσας τού σπηλαίου.
Δυστυχώς στο σπήλαιο είναι εμφανής ο βανδαλισμός που έχει γίνει σε κάποια σημεία του.

Ακολουθούν εικόνες από

… το χώρο του ναϋδρίου Αγ. Παντελεήμονα


























… τη διαδρομή









…και τα πρώτα μέτρα από το εσωτερικό τού σπηλαίου 













            

Δεν υπάρχουν σχόλια: