09 Σεπτεμβρίου 2022

[στα Όνεια όρη, 07.09.2022]

Η χαμηλού ύψους οροσειρά μεταξύ των χωριών Σολομός και Λουτρά Ωραίας Ελένης, τα Όνεια όρη, είναι αγαπημένο θέμα τού ιστολόγου και στο παρόν ιστολόγιο έχουμε ανά καιρούς παρουσιάσει τα πιο σημαντικά του σημεία.
Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 7ης Σεπτέμβρη 2022 και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Ξεκινήσαμε από το χώρο τού Ι.Ν. Πρ. Ηλία Σολομού, στο πίσω μέρος τού οποίου υπάρχει μικρό νεκροταφείο, και ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο προς την πιο ψηλή κορυφή, τον Πρ. Ηλία στα 581 μ. Το μέρος αυτό τής διαδρομής – μέχρι 1.200 μ. μετά το σημείο που ξεκινήσαμε, γίνεται στο μοναδικό μέρος που δεν άγγιξε η καταστροφική φωτιά τής 22ας Ιούλη 2020. Στη συνέχεια περνάμε από τοπία από λίγο έως ολοκληρωτικά καμένα. Αυτό που μας χαροποιεί πάντως είναι πως το δάσος δείχνει ήδη ξεκάθαρα σημάδια πως θα αναγεννηθεί πλήρως.   



















Ακολουθούνε λίγες εικόνες από τη διαδρομή:




















Στην επόμενημια μετεωρολογική κεραία. Βρίσκεται στον παλιό δασικό χωματόδρομο που κατεβαίνει από την κορυφογραμμή Πρ. Ηλία – Οξύ, κατά μήκος μιας ράχης, προς Ξυλοκέριζα. Να σημειώσουμε πως σε 3-4 χρόνια, αν δεν συντηρηθεί ο εν λόγω δασικός χωματόδρομος, λόγω τής πυκνότητας τής βλάστησης τού δάσους που αναγεννιέται ούτε ως μονοπάτι δεν θα λειτουργεί και σε περίπτωση φωτιάς θα είναι αδύνατη η επιχείρηση επίγειων δυνάμεων.























Στην επόμενη βλέπουμε τους καμένους κορμούς που υλοτομηθήκανε και τοποθετηθήκανε κατάλληλα ώστε να παρεμποδιστεί η διάβρωση καθώς και νεαρά βλαστάρια πεύκων που θα φτιάξουνε το νέο πευκοδάσος.  


















Στις επόμενες το ύψωμα με τα εκτεταμένα αρχαία οχυρωματικά έργα νότια τής Ξυλοκέριζας, τα οποία είχαμε παρουσιάσει τον Ιούλη 2021. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: