18 Νοεμβρίου 2022

[στη σπηλιά Κορακοβουνίου στον Υμηττό, 16.11.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια όμορφη σπηλιά, η οποία βρίσκεται στη θέση 37°58’42’’N 23°49’22’’E, ψηλά, στα 654 μ., κοντά στην κορυφογραμμή, περί τα 23 μ. χαμηλότερα από αυτήν, μεταξύ της ψηλότερης κορυφής (728 μ.) του Κορακοβουνίου Υμηττού και των εγκαταστάσεων τού ΟΤΕ, οι οποίες βρίσκονται στο διάσελο μεταξύ Κορακοβουνίου και Εύζωνα. Η εν λόγω σπηλιά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, καθώς βρίσκεται στη βάση προεξοχής βράχου, σε σημείο που, σε συνδυασμό και με την πυκνή βλάστηση μπροστά της, δεν είναι ορατή από κανένα μονοπάτι. Επιπλέον, με την εξαίρεση του topoguide.gr/mountains/Korakovouni, στο οποίο δίνεται σωστή περιγραφή τού τρόπου να την προσεγγίσει κάποιος, σε κάποια από τα ελάχιστα site που κάνουν αναφορά σε αυτήν, έχουνε σημειωθεί μέχρι και λάθος συντεταγμένες! Μάλιστα ακόμα και στο αξιόπιστο topoguide, σε αυτήν τη σελίδα, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 639 μ., που όμως είναι το υψόμετρο που το μονοπάτι, που κατεβαίνει από τη σπηλιά, συναντά παρακάτω το μονοπάτι Ε8. Και μιλάμε για τοπίο κρημνώδες με πυκνή χαμηλή βλάστηση.

Στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων έχει σημειωθεί η θέση της και η διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 16ης Νοέμβρη 2022. Εννοείται πως αν κάποιος θέλει να πάει μόνο στη σπηλιά, το πλησιέστερο σημείο να ξεκινήσει πεζή είναι οι παρακείμενες εγκαταστάσεις τού ΟΤΕ, αλλά το πέρασμα από την κορυφογραμμή τού Κορακοβουνίου είναι πανέμορφο!


Οι τρεις πρώτες εικόνες από το υπέροχο πρωινό, στην κορυφογραμμή τού Κορακοβουνίου, με την αμφιθεατρική θέα. Στην πρώτη εικόνα, στο βάθος, διακρίνεται η ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου με τα ερείπια τού αρχαίου οχυρού.
[Σημ. Η ανάρτηση τής 27.01.2019 και αυτή τής  08.11.2020 είναι δυο ενδεικτικές παρουσιάσεις, στο παρόν ιστολόγιο, από το Κορακοβούνι.] 




















Περνώντας την ψηλότερη κορυφή τού Κορακοβουνίου, περί τα 65 μ. μετά το σημείο που συναντιούνται το νοτιότερο μονοπάτι που κατεβαίνει από την υπόψη κορυφή με το άλλο που περνάει χαμηλότερα και ανατολικότερά της, συναντάμε ένα τετράγωνο με πυραμιδοειδή κορυφή κολονάκι τής ΓΥΣ. Εκεί παίρνουμε το μονοπάτι προς τα δυτικά, το οποίο σε 75 περίπου μ. φτάνει πάνω από το γκρεμό τής προεξοχής βράχου τής πρώτης εικόνας. Η σπηλιά Κορακοβουνίου είναι ακριβώς από κάτω!


















Κατέβηκα στη σπηλιά, με λίγη προσοχή, μέσω περάσματος από τα βόρειά της, αλλά προτείνω το πέρασμα από τα νότιά της (από όπου ανέβηκα φεύγοντας). Είναι πιο βατό και η χαμηλή βλάστηση από πουρνάρια λιγότερο πυκνή.
Ακολουθούν εικόνες από τη σπηλιά Κορακοβουνίου.      











          

Δεν υπάρχουν σχόλια: