23 Φεβρουαρίου 2023

[στο λόφο Πνύκας, 21.02.2023]

Εικόνες από το χώρο συγκέντρωσης, για να παρακολουθήσουνε πολιτικές ομιλίες, των αρχαίων Αθηναίων στην Πνύκα έχουνε παρουσιαστεί παλαιότερα στο παρόν ιστολόγιο (pribas.blogspot - 06.06.2022 και pribas.blogspot - 08.12.2020).
Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από ένα χώρο, στις βορειανατολικές υπώρειες τού λόφου τής Πνύκας, περί τα 35 μ. βόρεια από το Θόλο τού τηλεσκοπίου Δωρίδης και βορειοδυτικά τής Πνύκας. Πρόκειται για ένα διαμορφωμένο κάθετα στο βράχο πρανές, στο οποίο έχουνε σμιλευτεί λίγες αναθηματικές κόγχες, ορατό μόνο από το δρόμο που ανεβαίνει από το Θησείο στο χώρο πάρκινγκ τού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

























Για την πολιτισμική / κοινωνική σημασία των σπηλαίων στη μεσαιωνική μέχρι τα μέσα τού 20ου αι. μ.Χ. Αθήνα, στους λόφους κυρίως Νυμφών, Πνύκας αλλά και Φιλοπάππου έχουνε γίνει αναφορές στο παρόν ιστολόγιο (ενδεικτικά: 28.11.202015.12.2020 και filopappou.files - Το Μεγαλύτερο κέντρο των Ξωτικών - Λόφοι Πνύκας-Νυμφών-Μουσών.).
Στο ανατολικό άκρο τού προαναφερθέντα πρανούς υπάρχει μια μικρή σπηλίτσα, εικόνες από την οποία ακολουθούν, και στην οποία δεν κατοικούνε πια ξωτικά, αλλά άνθρωποι, από αυτούς που το «ανθρώπινο» οικονομικό μας σύστημα αναφέρει πώς δεν τα κατάφεραν (…).




















Κατεβαίνοντας πεζή Καλλιθέα, το βλέμμα μου το τράβηξε μια εικόνα παλιού ερειπωμένου σπιτιού, από αυτές τις όμορφες παλιές μονοκατοικίες των προαστίων τής Αθήνας, που εγκαταλείπονται στη φθορά τού χρόνου ή γκρεμίζονται για να γίνουνε πολυκατοικίες σε αντιπαραβολή με μια από το ίδιο σημείο, από το google maps, που τραβήχτηκε λίγα χρόνια νωρίτερα.











Δεν υπάρχουν σχόλια: