Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από μια εύκολη διαδρομή στις βόρειες παρυφές τού όρους Αιγάλεω, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia και είχε σημείο εκκίνησης και αφετηρίας την αρχή τού δασικού χωματόδρομου μπροστά στα ιδ. εκπ/τήρια Νέα Παιδεία, στο Σκαραμαγκά:
Ανά καιρούς έχουνε παρουσιαστεί εικόνες, στο παρόν ιστολόγιο, από σημεία της και οι εικόνες που ακολουθούν αφορούν ενδιαφέροντα σημεία, από τα οποία δεν έχουνε παρουσιαστεί εικόνες. Συγκεκριμένα από:
-το χώρο μιας παλιάς στάνης, στη θέση 38°00’25’’N 23°37’02’’E, όπου στα όριά της, διακρίνονται ερείπια παλιού τετραγωνισμένου χτίσματος, φτιαγμένου με ξερολιθιά. Αρχαίος ή μεσαιωνικός πύργος ή παλιά αγροικία; Στην περίπτωση πάντως που θα ήτανε πύργος, τα δομικά υλικά, με τα οποία θα φτιάχτηκε η στάνη θα προερχόντουσαν από αυτόν.:
-τέσσερα μικρά κυκλικά οχυρωματικά έργα, στη θέση 38°00’42’’N 23°37’30’’E, τα οποία οριακά θα χωρούσανε δύο άτομα (οπλισμένα), κάτι που σημαίνει πως θα πρόκειται για σύγχρονες, των τελευταίων 200 χρόνων, κατασκευές. Ταμπούρια από τα χρόνια τού αγώνα ή το πιθανότερο ενέδρες εποχής Β’ΠΠ και εμφύλιου.:
-το σημείο που το μονοπάτι, κατεβαίνοντας βόρεια, συναντά την (εμπορική) σιδηροδρομική γραμμή: Ικόνιο – Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Ασπροπύργου (στο σταθμό Προαστιακού):
-το Μνημείο στο σημείο που εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, την 14.08.1954, προς τιμή του.:
-ερειπωμένες, περιτειχισμένες με τσιμεντότουβλα, εγκαταστάσεις, δυτικά τής δεξαμενής τής ΕΥΔΑΠ. Εκεί το μονοπάτι κινείται σε μπαζωμένο χώρο, δίπλα στην Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου.:
-το λόφο, νότια τού οικισμού Αφαία, στην απέναντι πλευρά τής Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου, με δεσπόζουσα στρατηγική θέση. Μάλιστα, απέναντι, είχε επισημανθεί στο παρόν ιστολόγιο η θέση αρχαίου πύργου / φρυκτωρίας (βλέπε τη 2η εικόνα κατωτέρω). Θεωρώ δε απίθανο να μην υπήρχε, στα αρχαία ή / ή και τα μεσαιωνικά χρόνια, και στο λόφο αυτό κάποιο μικρό οχυρό σχετιζόμενο με το απέναντι για τον καλύτερο έλεγχο τής Ιεράς Οδού, η οποία περνούσε από κάτω τους, μεταξύ των θέσεών τους.:
-την προεξοχή βράχου, με κολονάκι τής ΓΥΣ, ακριβώς πάνω από το χώρο με μαντριά, πιθανόν μικρά οχυρωματικά έργα εποχής Β’ΠΠ και μια παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο.:
(σ.σ. η επιστροφή από εκεί κατεβαίνοντας από περάσματα, από όπου ήταν εφικτό, το βράχο είναι σχετικά δύσκολη.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου