Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολούθησα, στο Ποικίλο όρος, το πρωινό τής 6ης Φλεβάρη 2024. Η διαδρομή, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
…ξεκίνησε από το τέλος τής οδού Μάνου Κατράκη, στο ύψος τής οδού Αλ. Παπαναστασίου αρ. 98, στο Άνω Δάσος Χαϊδαρίου, από όπου ξεκινάνε δυο δασικοί χωματόδρομοι προς το όρος Ποικίλο. Ένα σημείο από το οποίο αρκετές φορές έχουνε ξεκινήσει διαδρομές, εικόνες από τις οποίες έχουνε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο.
Φτάνοντας στο τέλος τού δασικού χωματόδρομου, στην κορυφή σε ύψος 366 μ., πήρα το ανατολικότερο μονοπάτι, που περνά πάνω από την απόληξη βράχου, στη βάση τού οποίου βρίσκεται το σπηλαιώδες κοίλωμα, στη θέση 38°01'43'' 23°38'17''E, το οποίο είχαμε δει και στην ανάρτηση τής 17ης Φλεβάρη 2024. Το εν λόγω μονοπάτι ενώνεται με το άλλο, αριστερά του, που ξεκινάει από την ίδια κορυφή, και είχα ακολουθήσει στην ανωτέρω διαδρομή (σ.σ. μέσω αυτού επέστρεψα), και συναντιέται μαζί του λίγο μετά, πάνω από το χαρακτηριστικό Στεφάνι:
Από εκεί ακολούθησα ένα πέρασμα / υποτυπώδες μονοπάτι προς τα δυτικά, κάτω από το βράχο που ορίζει το Στεφάνι, μέχρι ένα κοίλωμα / υποτυπώδη σπηλιά, στη θέση 38°01’43’’N 23°38’18’’E:
Από εκεί (σ.σ. η βλάστηση δεν επιτρέπει να προχωρήσει κανείς περαιτέρω) γύρισα προς τα πίσω, αλλά κατά μήκος ενός υποτυπώδους περάσματος στη βάση τού βράχου – ορθοπλαγιάς – που ορίζει το εν λόγω Στεφάνι…
-στις επόμενες επτά εικόνες το σπηλαιώδες κοίλωμα, το οποίο είχαμε αναφέρει και στην ανάρτηση τής 17ης Οκτώβρη 2020:
…μέχρι ένα ανηφορικό σύντομο πέρασμα, πάνω στα βράχια, χωρίς σημάδια, προς το δυτικότερο, χαμηλότερο, μονοπάτι μέσω του οποίου επέστρεψα στο τέλος τού δασικού χωματόδρομου.
Κατά την επιστροφή ακολούθησα διαφορετική διαδρομή, κατεβαίνοντας το μονοπάτι, στην κοίτη ρέματος, που βγαίνει, στο πέταλο τού δασικού χωματόδρομου, λίγο πριν την έξοδο στην οικισμένη περιοχή. Στις δύο πρώτες εικόνες μια κυκλική ξερολιθιά. Κατά πάσα πιθανότητα μια πρόχειρη οχυρωματική θέση, που θα έλεγχε το πέρασμα στην κοίτη τού ρέματος, εποχής εμφυλίου μετά τον Β’ΠΠ, φτιαγμένης από τους αντάρτες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου